Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Нове в законодавстві

Методика обчислення сукупного доходу сім'ї для всіх видів соціальної допомоги: внесено зміни

     З 23 грудня 2011 року набрали чинності зміни до Методики обчислення сукупного доходу сім'ї для всіх видів соціальної допомоги, затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства фінансів України, Державного комітету статистики України, Державного комітету молодіжної політики, спорту і туризму України від 15.11.2001 №486/202/524/455/3370.

     Відповідно до внесених змін, в Методиці відтепер не конкретизується розмір частини допомоги при народженні дитини та при усиновленні дитини, виплата яких здійснюється одноразово (даний розмір визначається Законом України “Про державну допомогу сім'ям з дітьми” і з квітня 2011 року є кратним 10 прожитковим мінімумам для дітей до 6 років, а отже, є мінливою величиною). Дана сума не включається до сукупного доходу сім'ї.

     Також уточнюються підстави визначення доходів фізичних осіб-підприємців та особливості їх урахування при обчисленні розміру середньомісячного доходу даної категорії населення. 

     Зміни до Методики обчислення сукупного доходу сім'ї для всіх видів соціальної допомоги див. http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1402-11

 

Змінено Порядок надання допомоги по безробіттю

     Наказом Міністерства соціальної політики України від 28 вересня 2011 року №372 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 6 грудня 2011 р. за № 1405/20143) внесено зміни до Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації підприємницької діяльності.

     Новою редакцією Порядку, зокрема, передбачено для безробітних, яким допомога по безробіттю призначена у мінімальному розмірі, врахування при розрахунку одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації безробітними підприємницької діяльності підвищення мінімального розміру допомоги, встановленого постановою правління Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, що діє на дату нарахування такої виплати.

     До Порядку також внесено умови подовження терміну подання до центру зайнятості документів, що засвідчують організацію безробітним підприємницької діяльності.

    Крім того, відтепер до трудової книжки не вноситиметься запис про відкладення виплати допомоги по безробіттю.

     Зазначені зміни набрали чинності з 23 грудня 2011 року. 

    “Зміни до Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації підприємницької діяльності” див. http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1405-11

 

 

Застосування Закону України "Про захист персональних даних" впрофспілкових організаціях

Запровадження захисту персональних даних у первинних профспілкових організаціях

Законодавство про захист персональних даних поширюється на всіх юридичних осіб (підприємства, установи, організації; далі — підприємство) та фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності. На сьогодні майже всі первинні профспілкові організації мають статус юридичних осіб, обробляють персональні дані членів профспілки та зобов’язані вжити заходів щодо захисту цих даних. У результаті діяльності будь-якої первинної профспілкової організації створюється база персональних даних членів профспілки. 

Детальніше...

Відповідальність за порушення вимог Закону України «Про захист персональних даних»

1 січня 2011 року набув чинності Закон України "Про захист персональних даних" (далі - Закон), прийнятий Верховною Радою України 1 червня 2010 року.

2 червня 2011 року було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних». Даний Закон вступить в дію 1 січня 2012 року. Згідно цього Закону було доповнено Кодекс про адміністративні правопорушення двома статями і кримінальний кодекс однією статтею.

З 01.01.2011 р. по 01.01.2012р. володільці та розпорядники баз персональних даних (далі - БПД) повинні були виконувати всі вимоги Закону України «Про захист персональних даних», зокрема отримувати згоду на обробку персональних даних (далі - ПД), повідомляти суб’єктів ПД про включення їх даних до БПД, про передачу їх ПД третім особам та інші дії передбачені законом.

Якщо ці дії будуть виконані після 01.01.2012 року (тобто у новому році), то тоді відповідальних осіб може бути притягнуто до відповідальності або адміністративної, або кримінальної, це залежить, як саме порушили Закон.

Санкції, які передбачає Закон.

Детальніше...

Закон України «Про захист персональних даних» у запитаннях та відповідях

 

  • Чи поширюється Закон України «Про захист персональних даних» на первинні профспілкові організації?
  • Чи слід реєструвати базу персональних даних членів профспілки?
  • Якщо так, то хто є володільцем цієї бази — профком чи підприємство, на якому діє профспілка?

Відповідаємо на ці та інші запитання, що найчастіше виникають у профспілок

 

- Запровадження захисту персональних даних у первинних профспілкових організаціях

Законодавство про захист персональних даних поширюється на всіх юридичних осіб (підприємства, установи, організації; далі — підприємство) та фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності. На сьогодні майже всі первинні профспілкові організації мають статус юридичних осіб, обробляють персональні дані членів профспілки та зобов’язані вжити заходів щодо захисту цих даних. У результаті діяльності будь-якої первинної профспілкової організації створюється база персональних даних членів профспілки.

Детальніше...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання