Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Оплата праці

Щодо повідомлення працівників про запровадження нових або зміну діючих умов оплати праці

Відповідно до вимог ст. 103 КЗпП передбачено, що про нові або зміну діючих умов оплати праці в бік погіршення власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника не пізніш як за два місяці до їх запровадження або зміни.

Ст. 103 КЗпП застосовується до відносин, які виникають у зв’язку з запровадженням нових і зміною діючих умов оплати праці.

Детальніше...

Відпустка за роботу з персональним комп’ютером: кому надається і як оплачується

Роз’яснює консультант-практик з бухгалтерського обліку

та оподаткування Олена Габрук

Наразі не можна уявити роботу в офісі без персонального комп’ютера (далі – ПК), а отже, періодично виникає запитання про надання щорічної оплачуваної відпуски за роботу з ПК. Не виняток і поточний рік.

З 18 травня 2018 року набрав чинності наказ Мінсоцполітики України від 14.02.2018 № 207 «Про затвердження вимог щодо безпеки та захисту здоров’я працівників під час роботи з екранними пристроями», яким затверджено мінімальні вимоги щодо безпеки та захисту здоров’я працівників під час роботи з екранними пристроями, в тому числі ПК.

Детальніше...

Робота у нічний час святкового дня

У своєму листі від 11.07.2018 № 1217/0/101-18/28 Міністерство соціальної політики України надає роз’яснення щодо оплати праці за роботу у нічний час святкового дня.

Оплата за роботу у святковий день працівникам, праця яких оплачується за годинними ставками здійснюється у розмірі подвійної годинної ставки (ст.107 КЗпП).

Детальніше...

Роз’яснення Міністерства соціальної політики України

У своєму листі від 16.03.2018 № 118/0/22-18 Міністерство соціальної політики України надає роз’яснення щодо відповідальності за виплату авансу у розмірі меншому, ніж зазначено у статті 115 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП).

Відповідно до норм вищезазначеної статті заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Детальніше...

Роз’яснення Фонду соціального страхування України щодо можливості призначення допомоги за листком непрацездатності без діагнозу та шифру

На сайті Фонду соціального страхування України наведено роз’яснення від 01.03.2018 щодо права комісії із соціального страхування на підприємстві призначити допомогу на підставі листка непрацездатності, в якому не вказаний ані діагноз, ані шифр діагнозу.

Детальніше...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання