Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Оплата праці

Щодо преміювання керівників комунальних підприємств за умовами колективного договору

Відповідно до ст.8 Закону України «Про оплату праці» визначення умов оплати праці керівників комунальних та державних підприємств належить до державного регулювання оплати праці.

Умови оплати праці керівників комунальних підприємств визначаються в контракті з урахуванням положень постанови Кабінету Міністрів України від 19.05.1999 № 859 «Про умови і розміри оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, та об’єднань державних підприємств» (зі змінами) (далі – Постанова №859).

Детальніше...

Про заокруглення посадових окладів працівників-бюджетників, які працюють на умовах неповного робочого часу

alt

Міністерство соціальної політики України у своєму листі від 12.02.2019 № 2963/0/2-19/52 надало роз’яснення, чи потрібно заокруглювати посадовий оклад працівника бюджетної сфери, який працює в режимі неповного робочого дня (тижня).

Відповідно до статті 8 Закону України «Про оплату праці» умови оплати праці працівників установ та організацій, що фінансуються з бюджету, визначаються Кабінетом Міністрів України.

Детальніше...

Податкова соціальна пільга у 2020 році

alt

Податкова соціальна пільга (далі – ПСП) — це сума, на яку платник податку з доходів фізичних осіб має право зменшити суму свого загального місячного оподаткованого доходу, отримуваного з джерел на території України від одного роботодавця у вигляді заробітної плати. Розмір ПСП, а також граничний розмір доходу, який дає право на отримання ПСП, розраховуються залежно від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня відповідного року.

Детальніше...

Наслідки подання заяви на податкову соціальну пільгу у двох роботодавців: роз’яснює податкова

alt

Головне управління ДПС в Івано-Франківській області на своєму веб-порталі розмістило роз’яснення щодо загальних правил застосування податкової соціальної пільги та наслідків порушення цих правил.

Так, нагадується, що громадяни, які отримують заробітну плату та є платниками податку на доходи фізичних осіб, мають право на податкову соціальну пільгу. Відповідно до норм Податкового кодексу України податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати та надається тільки за одним місцем роботи. Якщо фізична особа працює на кількох підприємствах, вона може обрати, де їй вигідніше скористатися правом на пільгу та подати роботодавцю письмову заяву.

Детальніше...

Вихідна допомога при звільненні: умови надання, розмір, порядок виплати

alt

Як відомо, при звільненні працівника роботодавець зобов’язаний виплатити йому заробітну плату за весь відпрацьований період та компенсацію за невикористані дні відпустки. У деяких випадках працівнику має бути виплачено також і вихідну допомогу.

Законодавством визначені випадки, коли роботодавець зобов’язаний виплатити вихідну допомогу. Відповідні норми містяться встатті 44 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП), радянських указах про роботу тимчасових та сезонних працівників, Законі України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII (далі – Закон № 796).

Детальніше...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання