Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Оплата праці

ПОДОЛАННЯ ЗАРПЛАТНИХ БОРГІВ – ПЕРШОЧЕРГОВЕ ЗАВДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПАРТНЕРІВ

alt

Основні права працівника стосовно виплати заробітної плати

У які строки повинна виплачуватися заробітна плата?

Відповідно до статті 115 Кодексу законів про працю України, заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Конкретні строки виплати заробітної плати на підприємстві, в установі, організації встановлюються колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективним органом (а в разі відсутності таких органів — представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом).

Детальніше...

Деякі нюанси оплати часу простою на період карантину

alt

Відповідно до частини 1 ст.113 КЗпП, час простою не з вини працівника, в тому числі на період оголошення карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, оплачується з розрахунку не нижче двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

За час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров’я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток (частина 3 ст.113 КЗпП).

Детальніше...

Щодо одночасної виплати допомоги по частковому безробіттю на період карантину та допомоги по тимчасовій непрацездатності

alt

Мінсоцполітики у своєму листі від 26.08.2020 №8076/0/290-20 розглянуло питання щодо можливості одночасної виплати допомоги по частковому безробіттю на період карантину та допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Відповідно до наданого пояснення, у період тимчасової непрацездатності або відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами допомогу по частковому безробіттю не надають. Натомість працівнику проводять виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах у порядку та на умовах, визначених Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Детальніше...

Фонд соціального страхування України гарантує оплату лікарняних у випадку звільнення під час хвороби

alt

Фонд соціального страхування України (далі – ФССУ) гарантує надання матеріального забезпечення у зв’язку із тимчасовою втратою працездатності застрахованих осіб, якщо хвороба триває і після звільнення.

У зв’язку із запровадженням карантину на території України, пов’язаного із поширенням коронавірусної інфекції COVID-19, все більше роботодавців вдаються до оптимізації виробництва, змін умов праці та скорочення чисельності працюючих.

Детальніше...

Відпускні після реорганізації: якщо працівників переведено до підприємства-правонаступника

alt

Відповідно до частини третьої статті 36 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) у разі реорганізації підприємства, установи, організації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується.

Згідно з роз’ясненням Мінсоцполітики у листі від 11.05.2017 № 1398/0/101-17, у такому випадку до трудових книжок працівників вносять лише запис щодо реорганізації підприємства, установи, організації (пункт 2.15 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58).

Детальніше...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання