Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Оплата праці

Податкова соціальна пільга: хто має право, в якому розмірі, на підставі яких документів

(За матеріалами Державної податкової служби України)


Податкова соціальна пільга надається відповідно до ст. 169 Податкового кодексу України та застосовується до нарахованого місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем її нарахування.

Платник податку повинен подати роботодавцю заяву про самостійне обрання місця застосування податкової соціальної пільги.

Податкова соціальна пільга починає застосовуватись до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати з дня отримання роботодавцем заяви платника податку про застосування пільги та документів, що підтверджують таке право.

Заява на застосування податкової пільги має подаватися на ім’я роботодавця і має містити:


Детальніше...

Щодо виплати вихідної допомоги

Чи виплачується вихідна допомога під час припинення трудового договору внаслідок порушення власником законодавства про працю, якщо це не передбачено колективним договором підприємства?

 

Згідно з роз’ясненнями Департаменту правового забезпечення Міністерства соціальної політики, якщо колективним договором підприємства, установи чи організації не врегульоване питання щодо виплати вихідної допомоги працівникові під час припинення трудового договору внаслідок порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного чи трудового договору відповідно до ч.3 ст.38 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП), слід керуватися ст.44 КЗпП.

Частиною 3 ст.38 КЗпП передбачено, що працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо власник або уповноважений ним орган не виконує вимог законодавства про працю, умов колективного чи трудового договору.

Відповідно до ст.44 КЗпП, під час припинення трудового договору внаслідок порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного чи трудового договору працівникові виплачується вихідна допомога в розмірі, передбаченому колективним договором, але не менш як тримісячний середній заробіток.

Про відрахування із заробітної плати за наперед використану відпустку

Якщо працівник звільняється з роботи до закінчення робочого року, за який він уже одержав щорічну відпустку повної тривалості, то за ним рахується заборгованість перед підприємством щодо нарахованих відпускних за невідпрацьовану частину робочого року, для покриття якої власник проводить відрахування із зарплати.


Детальніше...

Інформація щодо розподілу кількості найманих працівників Миколаївської області за розмірами нарахованої їм заробітної плати

За статистичними даними за березень 2012 р., 50% і більше встановленого робочого часу відпрацювали 221,204 тис. працівників області (на підприємствах, в установах, організаціях з кількістю найманих працівників 10 і більше осіб). Середня номінальна заробітна плата за березень 2012 року в області становила 2 675 грн.

При цьому більше 18 тис. осіб отримали заробітну плату розміром менше за мінімальну (1073 грн.). Кожному третьому працівникові області нараховано заробітну плату до 1,5 грн., а кожен другий мав заробітну плату до 2 тис. грн.

Рік тому (у березні 2011 р.) працівників з невеликою заробітною платою (до мінімальної, до 1,5 тис. грн. та до 2 тис. грн.) було більше. Водночас порівняно з минулим роком зросла кількість працівників із зарплатою від 2 тис. грн. (по кожній з градацій у проміжку від 2 до 5 тис. грн. з шагом 500 грн.). Найзначніше – майже на 2 % - збільшилась питома вага людей із заробітною платою більше 5 тис. грн.: у березні п.р. таких працівників – 21 тис. осіб проти 17, 2 тис. на березень 2011 р.


Детальніше...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання