Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Оплата праці

Про утримання вихідної допомоги після поновлення скороченого працівника на роботі за рішенням суду

Статтею 44 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) визначене право працівника та зобов’язання роботодавця щодо виплати вихідної допомоги у розмірі не менш як середньомісячний заробіток у разі розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу з підстав, зазначених у пункті 6 статті 36 та пунктах 1, 2 і 6 статті 40 КЗпП.

У випадку поновлення на роботі працівника за рішенням суду, факт виплати працівникові при звільненні вихідної допомоги має враховуватися судом при винесенні рішення про сплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу (лист Мінпраці від 08.01.2009 № 1/06/186-09).

Детальніше...

Нові можливості у відстоюванні прав, якщо затримано виплати при звільненні

    Працівники, яким не було своєчасно виплачено заробітну плату, отримали нові можливості у відстоюванні своїх прав.

    Відповідно до повідомлення на офіційному веб-сайті Верховного Суду України, на засіданні Судової палати у цивільних справах 29 січня 2014 року Верховним Судом України була ухвалена постанова у справі № 6-144цс13, предметом якої був спір про стягнення середнього заробітку за час затримки виплати заробітної плати та відшкодування моральної шкоди. Згідно з правовим висновком у цій справі, непроведення з вини власника або уповноваженого ним органу розрахунку з працівником у строки, передбачені статтею 116 КЗпП України, є підставою для відповідальності, передбаченої статтею 117 Кодексу, тобто виплати працівникові його середнього заробітку за весь час затримки по день фактичного розрахунку. Після ухвалення судового рішення про стягнення заборгованості із заробітної плати роботодавець не звільняється від відповідальності, передбаченої статтею 117 КЗпП України, а саме виплати середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні.

Детальніше...

Про відшкодування витрат на відрядження за наявності помилок у іменних проїзних документах

    Відповідно до статті 121 Кодексу законів про працю України, працівники мають право на відшкодування витрат та одержання інших компенсацій у зв'язку з службовими відрядженнями. У тому числі, відрядженим працівникам виплачується вартість проїзду до місця призначення і назад.

Детальніше...

Динаміка показників фактичного і законодавчо встановленого розміру прожиткового мінімуму та середньомісячної номінальної заробітної плати за 2012 рік

.

Чи є порушенням примусове переведення працівників на одержання заробітної плати через банківські пластикові картки?

    Частиною третьою статті 24 Закону України «Про оплату праці» (далі – Закон) визначено, що виплата заробітної плати здійснюється за місцем роботи. З цього випливає, що заробітна плата працівникам має виплачуватись через касу підприємства, установи, організації.

Детальніше...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< серпня 2019 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання