Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Колективно - договірна робота

Про нарахування єдиного внеску на соціальні виплати, установлені колективними договорами

Чи нараховується єдиний внесок на суми матеріальної допомоги, що згідно з колективним договором надається підприємством матерям (батькам), які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку? 

Згідно з роз'ясненням ПФУ, перелік видів виплат, що провадяться за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22.12.2010 р. №1170 (далі — Перелік).

Відповідно до п.1 розділу І Переліку, соціальні допомоги та виплати, установлені колективним договором (працівникам, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, на народження дитини, сім'ям з неповнолітніми дітьми тощо), належать до виплат, які здійснюються у грошовій формі за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок.

Згідно з п.1. ч.1 ст.7 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування”, базою нарахування єдиного внеску для підприємств, установ та організацій, інших юридичних осіб, утворених відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами, є суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України “Про оплату праці”, та суми винагород фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Про поширення норми колективного договору в частині оплати праці на директора державного підприємства

Чи поширюються на директора державного підприємства, що функціонує  на засадах госпрозрахунку (джерелом надходження коштів є роботи, виконані за договорами, укладеними з вітчизняними підприємствами, установами й організаціями, за контрактами з іноземними фірмами), норми колективного договору щодо встановлення йому одноразових виплат з коштів, що надходять за договорами і контрактами? 

Згідно з роз'ясненням фахівців Міністерства соціальної політики України, умови і розміри оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній і комунальній власності, встановлюються у контракті з урахуванням норм постанови Кабінету Міністрів України від 19.05.1999 р. № 859 “Про умови і розміри оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності та об'єднань державних підприємств” (зі змінами).

Цією постановою визначено вичерпний перелік і граничні розміри доплат, надбавок, премій, винагород, які може бути встановлено керівникові державного підприємства.

Будь-які інші виплати, навіть передбачені колективним договором, керівникові державного підприємства не встановлюються.

Під час укладання колективних договорів на 2012 рік слід домагатися:

 

     Встановлення гарантій в розмірах, що перевищують законодавчо встановлені (ст.7 Закону України «Про колективні договори і угоди»).

Проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» див. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?pf3511=41157

     Недопущення порушень норм трудового законодавства та положень колективних угод вищого рівня (ст.5 Закону України «Про колективні договори і угоди», ст. 16 КЗпП України).

     Збільшення гарантій для працівників у порівнянні з раніше досягнутими домовленостями за колективними договорами.

     Запобігання поширенню на підприємствах нетипових форм зайнятості (підміни трудових договорів цивільно-правовими угодами, застосування запозиченої праці тощо) (на виконання п. 1.40.2. Генеральнлої угоди на 2010-2012 рр.).

     Забезпечення витрат на підготовку, перепідготовку працівників та підвищення їх кваліфікації у 2012 році не менше 5 % від фонду оплати праці (п. 1.40.1. Генеральної угоди на 2010-2012 рр.).

Детальніше...

ПОЛОЖЕННЯ ПРО ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС НА КРАЩИЙ КОЛЕКТИВНИЙ ДОГОВІР

Додаток

до постанови Президії ФПУ

від 16.09.2010 №П-42-6

(із змінами внесеними Постановою Президії ФПУ №П-4-14 від 29.08.2011)

 Положення

про Всеукраїнський конкурс

на кращий колективний договір

 

І. Загальні положення

1.1. Всеукраїнський конкурс на кращий колективний договір (далі – конкурс) проводиться з метою підвищення ефективності колективно-договірної роботи та посилення конструктивної взаємодії профспілкових організацій і роботодавців щодо забезпечення трудових, соціально-економічних прав та інтересів працівників, зокрема з питань забезпечення продуктивної зайнятості, зростання заробітної плати, створення безпечних і здорових умов праці, поширення передового досвіду цієї роботи.

Детальніше...

Кращі в колдоговірній роботі

     Підприємства, організації, установи різних секторів економіки області систематично беруть участь і посідають призові місця у Всеукраїнських конкурсах на кращий колективний договір за відповідною галуззю, які проводяться з метою визначення кращих прикладів поєднання інтересів роботодавця і працівників і поширення провідного досвіду колдоговірної роботи.

     Так, переможцем Всеукраїнського конкурсу на кращий колективний договір за 2010 рік, а також галузевого конкурсу серед підприємств гірничо-металургійного комплексу України став колективний договір ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» (генеральний директор Ю.Г. Овчинников, голова профспілкового комітету О.В. Чередніченко).

      Вознесенький професійний ліцей (керівник С.П. Путієнко, голова профспілкового комітету Л.О. Скляр) визнано переможцем Всеукраїнського конкурсу на кращий колективний договір за 2010 рік серед підприємств агропромислового розвитку.

Детальніше...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання