Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Колективно - договірна робота

Профкомам на замітку: статистична звітність щодо колективних договорів

У рамках державних статистичних спостережень підприємства, установи, організації подають до закладів статистики інформацію про укладання колективних договорів. Відповідні дані вписуються в окремий розділ VI «Інформація про укладання колективних договорів» у Звіті з праці (форма 1-ПВ (квартальна), затверджена Наказом Держстату України від 16.08.2012 №355 і введена в дію, починаючи зі звіту за І квартал 2013 року). Звіт з праці подається підприємством, установою, організацією за підписом керівника та/або особи, відповідальної за достовірність наданої інформації. До заповнення окремих рядків можуть залучатися і голови профкомів.

Детальніше...

Укладення колективного договору на підприємстві з двома первинними профспілковими організаціями

Запитання:На підприємстві між роботодавцем і профспілковою організацією укладено колективний договір. Протягом дії колдоговору утворюється ще одна профспілкова організація, яка хоче приєднатися до колдоговору, внести до нього зміни, а також брати участь у формуванні проекту колдоговору надалі. Чи можна це зробити? Яким чином?

Відповідь:Згідно із статтею 9 Закону України «Про колективні договори і угоди» (далі – Закон), положення колективного договору поширюються і є обов'язковими для всіх працівників підприємства, незалежно від того, є вони членами профспілки чи ні. Тобто на членів другої профспілки також поширюються положення колективного договору, що вже укладено і діє на підприємстві.

Детальніше...

Стан укладання та виконання колективних договорів на підприємствах, в установах, організаціях області, що перебувають у сфері впливу профспілок, за 2012 рік

    Аналіз статистичних звітів галузевих обласних та первинних профорганізацій про укладання та виконання колективних договорів за 2012 рік свідчить про те, що між роботодавцями та трудовими колективами підприємств, установ та організацій у Миколаївській області укладено 2236 колективних договорів, що становить 96,6% від загальної кількості первинних профорганізацій. Всього колдоговорами охоплено 139 961 працівник що складає 89,2% від загальної кількості працюючих на підприємствах, де є профспілкові організації (156 937 осіб). Різниця між кількістю первинних організацій профспілки та кількістю укладених колдоговорів (дорівнює 79) пояснюється наявністю підприємств та організацій з кількістю штатних працівників до 10 осіб, а також студентських організацій, які не беруть участь в укладенні колективних договорів.

Детальніше...

Про проведення двомісячника з виявлення роботодавців, які ухиляються від колективних переговорів та укладання колективних договорів

Постановою Президії ФПУ від 23 грудня 2011 року № П-9-5 “Про запровадження Єдиної колдоговірної кампанії “Єдині цілі, єдині дії!” передбачено щорічне проведення у квітні-травні двомісячника з виявлення роботодавців, які ухиляються від ведення колективних переговорів та укладання колективних договорів. Двомісячник покликаний також виявити підприємства, де строк, на який було укладено колективний договір, минув, а його дію не пролонговано і не ініціюється укладання нового колдоговору. Робота проводиться з метою надання практичної допомоги первинним профспілковим організаціям таких підприємств для підвищення рівня охоплення і захищеності найманих працівників нормами колективних договорів.

Звертаємо увагу обласних галузевих організацій профспілок на необхідність у період з 1 квітня по 31 травня 2013 року, в межах двомісячника, здійснення аналізу стану колективно-договірного регулювання на кожному підприємстві галузі у сфері впливу профспілок та, за необхідності, вжиття заходів для покращення ситуації.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< вересня 2019 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання