Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Охорона праці і здоров'я

Нові нормативні акти у сфері охорони праці

     Постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1107 затверджено новий Порядок видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки. У додатках до Порядку  наведено форми дозволу, заяви на одержання дозволу, заяви на продовження строку дії дозволу, декларації відповідності матеріально-технічної бази роботодавця вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки, а також наведено:

- Перелік видів робіт підвищеної небезпеки;

- Перелік машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки;

- Перелік видів робіт підвищеної небезпеки, які виконуються на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази роботодавця вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки;

- Перелік машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, що експлуатуються (застосовуються) на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази роботодавця вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки.

     Визнано такою, що втратила чинність, постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку видачі дозволів Державним комітетом з нагляду за охороною праці та його територіальними органами” від 15 жовтня 2003 року № 1631. Постанова набрала чинності з 1 листопада 2011 року.

У червні 2011 року змінено строки дії дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та застосування машин, механізмів підвищеної небезпеки: чи продовжується автоматично дія дозволів, отриманих у 2008 році?

     Відповідно до статті 21 Закону України “Про охорону праці” від 14 жовтня 1992 р. № 2694-ХІІ (зі змінами від 19 травня 2011 р. № 3395-VI) строк дії дозволу становить:

- на виконання робіт або експлуатацію машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки – 5 років (з подальшим його продовженням);

- на застосування машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки – безстроково.

     Оскільки отримані дозволи мають строк дії (у 2008 році дозволи було видано на 3 роки), то для їх продовження необхідно звернутись до уповноваженої експертної організації (експертно-технічного центру) із заявою встановленої форми, за результатами якої буде прийнято відповідне рішення.

ЯКЩО У ТРУДОВІЙ КНИЖЦІ НЕМАЄ ЗАПИСУ ПРО ШКІДЛИВІ УМОВИ ПРАЦІ

     Згідно з вимогами статті 13 Закону “Про пенсійне забезпечення”, право на пенсію за віком на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими та важкими умовами праці, за Списками № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій,  посад і показників, затвердженими Кабінетом Міністрів, і за результатами атестації робочих місць.  

  Пунктом 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабміну від 12 серпня 1993 року № 637, передбачено, що у випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступника.

   У довідці має бути вказано: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу;  професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, куди включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана ця довідка.

Детальніше...

ЧИ НЕОБХІДНО РОЗРОБЛЯТИ ПОЛОЖЕННЯ ПРО СЛУЖБУ ОХОРОНИ ПРАЦІ НА ПІДПРИЄМСТВІ ЗІ ШТАТОМ ПРАЦІВНИКІВ 18 ОСІБ?

     Відповідно до ст.. 15 Закону України “Про охорону праці” від 14 жовтня 1992 року №  2694-ХІІ на підприємстві з кількістю працівників менше 20 осіб для виконання функцій служби охорони праці (далі СОП) можуть залучатися сторонні спеціалісти на договірних засадах, які мають відповідну підготовку.

      Положення про СОП є локальним нормативним актом з охорони праці конкретного підприємства. Розроблення та опрацювання цього документа здійснюється за наказом роботодавця (керівника підприємства).

      Згідно з п. 1.2 Типового положення про СОП, затвердженого  наказом Держнаглядохоронпраці від 15 листопада 2004 р. № 255, на основі Типового положення з урахуванням специфіки виробництва та видів діяльності, чисельності працівників, умов праці та інших факторів, роботодавець розробляє і затверджує  Положення про СОП відповідного підприємства, визначає структуру СОП, її чисельність, основні завдання, функції та права її працівників відповідно до законодавства.

       Як зазначено у п. 2.8 Порядку опрацювання і затвердження власником нормативних актів про охорону праці, що діють на підприємстві, затв. нак. Держнаглядохоронпраці від 21.12.1993 № 132, на підприємствах виробничої сфери з кількістю працівників до 50 осіб, проект Положення про СОП узгоджується з посадовою особою, на яку згідно з наказом роботодавця покладено функції цієї служби.

       Таким чином, на підприємстві зі штатом працівників 18 осіб має бути затверджено Положення про службу охорони праці.

“ВАТ” ЗМІНЕНО НА “ПАТ”: ЧИ НЕОБХІДНО ПОВТОРНО ОТРИМУВАТИ ДОЗВІЛ НА ВИКОНАННЯ РОБІТ ПІДВИЩЕНОЇ НЕБЕЗПЕКИ?

            Якщо під час зміни типу товариства з “ВАТ” на “ПАТ” відбулись структурні зміни у системі управління товариства або змінилися види робіт підвищеної небезпеки, то у цьому разі необхідно повторно отримати дозвіл від Держгірпромнагляду відповідно до вимог Порядку видачі дозволів Державним комітетом з нагляду за охороною праці та його територіальними органами, затвердженому  постановою КМУ від 15 жовтня 2003 р. № 1631.

            Якщо ж фактично сталась лише зміна типу товариства з “ВАТ” на “ПАТ” і структурні зміни у системі управління не відбулися, то товариство може повідомити про це листом керівника територіального управління Держгірпромнагляду, який на підставі цього листа може прийняти рішення про внесення коректив до існуючого дозволу.

            Необхідно зазначити, що останні зміни (згідно із Законом України від 19 травня 2011 р. № 3395- VI), внесені до ст.. 21 Закону України “Про охорону праці” від 14 жовтня 1992 р. № 2694- ХІІ, однозначно вказують, що підставою для переоформлення документів дозвільного характеру є:

-          зміна найменування суб’єкта господарювання – юридичної особи або прізвища, імені та по батькові фізичної особи – підприємця;

-          зміна місцезнаходження суб’єкта господарювання.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання