Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Юридичні консультації

Строки позовної давності, що застосовуються до трудових спорів

Міністерством соціальної політики України в листі «Про строки позовної давності, що застосовуються до трудових спорів» від 06.10.2014 № 3050/0/06/14 надано роз'яснення щодо застосування строків позовної давності, що застосовуються до трудових спорів, відповідно до Цивільного кодексу України та Кодексу законів про працю України.

Додаток: Лист Мінсоцполітики від 06.10.2014 № 3050/0/06/14 «Про строки позовної давності, що застосовуються до трудових спорів».

Скорочення посад осіб, які перебувють у відпустці по вагітності та пологах, а також у відпустці по догляду за дитиною

Трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом. Підстави розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця наведені у ст. 40 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України).

Однією з підстав є зміна в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників,якавизначена п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП України.

Стаття 24 Конституції України гарантує створення умов, які дають жінкам можливість поєднувати працю з материнством; правовий захист, матеріальну і моральну підтримку материнства і дитинства, включаючи надання оплачуваних відпусток та інших пільг вагітним жінкам і матерям.

Детальніше...

Особливості звільнення працівника у разі роботи за строковим трудовим договором або контрактом

Працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору, який визначено ст. 21 Кодексу законів про працю України (далі КЗпП) як угоду між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, потрібні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором й угодою сторін.

Детальніше...

Чим відрізняється звільнення працівника за угодою сторін та за власним бажанням?

Однією з підстав припинення трудового договору є угода сторін, визначена ч. 1 ст. 36 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП України). Розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника, в тому числі за власним бажанням, регламентовано у статті 38 КЗпП України.

Можна виділити основні відмінності між цими підставами для припинення трудового договору:

Детальніше...

Набуття права на додаткову соціальну відпустку

Відповідно до статті 19 Закону України "Про відпустки", працівники з дітьми мають право на щорічну додаткову оплачувану відпустку тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів. За статтею 73 Кодексу законів про працю України, святковими і неробочими днями є державні та релігійні свята: 1 січня - Новий рік; 7 січня - Різдво Христове; 8 березня - Міжнародний жіночий день; 1 і 2 травня - День міжнародної солідарності трудящих; 9 травня - День Перемоги; 28 червня - День Конституції України; 24 серпня - День незалежності України; Пасха (Великдень); Трійця.

Детальніше...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання