Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Юридичні консультації

ВИЗНАЧЕННЯ СТРОКУ ВІДРЯДЖЕННЯ

Строк службового відрядження кожного конкретного відрядженого працівника визначається роботодавцем (керівником    або його заступникому наказі  (розпорядженні)  про відрядження.

Максимальний строк відрядження може бути визначений положенням про відрядження чи колективним договором. Інструкцією № 59 та Постановою КМУ № 98 визначено, що максимальний строк не  може  перевищувати:

30  календарних днів — у межах України;

терміну будівництва — при відрядженні працівників, які направляються для виконання у межах України монтажних, налагоджувальних, ремонтних і будівельних робіт;

60  календарних днів — за кордон;

одного року — при направленні працівників за кордон за зовнішньоекономічними договорами (контрактами) для виконання монтажних, налагоджувальних, ремонтних, проектних, проектно-пошукових, будівельних, будівельно-монтажних і пусконалагоджувальних робіт, здійснення шефмонтажу та авторського нагляду під час будівництва, обслуговування та забезпечення функціонування національних експозицій на міжнародних виставках, проведення гастрольних та інших культурно-мистецьких заходів;

Детальніше...

Відпустка в запитаннях та відповідях

ПОВІДОМЛЕННЯ ПРАЦІВНИКА ПРО ПОЧАТОК ВІДПУСТКИ

Дата початку відпустки в межах, установлених графіком відпусток, погоджується між працівником і роботодавцем. При цьому на роботодавця  покладається  обов'язок  повідомити  працівника про дату початку відпустки не пізніше ніж за два тижні до встановленого графіком терміну (ч. 11 ст. 10 Закону).

Документи:
Скачать файл (Doc.pdf)Doc.pdf79 Kb

Детальніше...

Відрядження в запитаннях та відповідях

 

  34.8           

 

ПЕРЕДМОВА

Для забезпечення господарської діяльності підприємства, установи, організації періодично відряджають своїх працівників до інших населених пунктів країни, а подекуди ― і за кордон, ― адже це потрібно для ведення переговорів, укладання угод, придбання товарів тощо.

При цьому кожне службовевідрядження має бути належним чином оформлене, щоб підприємство мало підстави здійснити відповідні компенсації.

До облпрофради часто звертаються члени профспілок з питань, пов'язаних з особливостями відрядження працівників та порядком їх оформлення.

Цей методичний посібник розроблено з метою надання практичної допомоги з питань, що стосуються відряджень.

Бажаємо успіхів у роботі!!!

Документи:
Скачать файл (Doc2.pdf)Doc2.pdf80 Kb
Скачать файл (Doc3.pdf)Doc3.pdf178 Kb

Детальніше...

ОФОРМЛЕННЯ ТА ВЕДЕННЯ ГРАФІКІВ ВІДПУСТОК

Надання відпустки є обов'язком роботодавця, проте при цьому працівники не мають права використовувати відпустки в час, визначений ними за своїм розсудом.

Черговість надання відпусток визначається графіком відпусток, який затверджується роботодавцем за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) (ст. 79 КЗпП  та ст. 10 Закону). 

Складання графіка відпусток здійснюється в такому порядку:

Документи:
Скачать файл (Doc1.pdf)Doc1.pdf126 Kb

Детальніше...

ЩОРІЧНА ВІДПУСТКА ПІСЛЯ ДЕМОБІЛІЗАЦІЇ

Щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований  робочий  рік,  який відлічується з дня укладення трудового договору (ч. 1 ст. 6 Закону України “Про відпустки”).

Пунктом 2 частини 1 статті 9 Закону України “Про відпустки”  визначено, що до стажу  роботи, що дає право на щорічну основну відпустку зараховується час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно з  законодавством  зберігалися  місце  роботи  (посада)  та  заробітна плата повністю або частково.

Детальніше...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання