Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Юридичні консультації

Випробування під час прийняття на роботу

На запит членських організацій, членів профспілок про випробування під час прийняття на роботу, нагадуємо, що 12 червня 2016 р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо випробування при прийнятті на роботу» від 17 травня 2016 р. № 1367-VIII (далі — Закон № 1367). Ним внесено зміни до статей 26–28 та 40 Кодексу законів про працю України (далі –КЗпП), що стосуються осіб, яким може бути встановлено випробування, строку випробування та порядку звільнення працівника, який його не витримав.

Детальніше...

Судовий захист працівників у разі несвоєчасної виплати заробітної плати та відповідальність роботодавців

Відповідно до статей 33, 34 Закону України від 24.03.1995 № 108/95-ВР «Про оплату праці» працівник може звертатись до роботодавця не лише з вимогою про сплату всього розміру заробітної плати, а і з вимогою про проведення індексації зарплати протягом періоду зміни мінімального розміру заробітної плати, а також отримання компенсації втрати частини заробітної плати в зв’язку із порушенням строків її виплати відповідно до індексу інфляції.

Згідно із Законом України від 19.10.2000 № 2050-III «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати» підприємства, установи, організації всіх форм власності та господарювання здійснюють компенсацію громадянам втрати частини доходів (заробітної плати) у випадку порушення встановлених строків їх виплати, у тому числі з вини власника або уповноваженого ним органу (особи).

Детальніше...

Перенесення або продовження відпустки у разі хвороби

Згідно зі ст. 11 Закону про відпустки у разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку, щорічна відпустка:

· продовжується (тобто надається після закінчення хвороби працівника);

· переноситься на інший період (лише за згодою обох сторін).

Зверніть увагу, що продовженню або перенесенню підлягають тільки щорічні відпустки та додаткові відпустки працівникам, які мають дітей.

Детальніше...

Про відпустку влітку батькам абітурієнтів

Законодавцем прямо передбачено право працівників, які мають дітей абітурієнтів до 18 років, за бажанням отримати відпустку для супроводження їх до навчального закладу, розташованого в іншій місцевості, та у зворотному напрямку. Ця відпустка може бути як щорічна оплачувана, так і без збереження заробітної плати.

Детальніше...

Щодо надання відпустки без збереження заробітної плати

Відповідно до ст. 84 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України) та ст. 25 Закону України «Про відпустки» (далі – Закон), працівнику за його бажанням надається відпустка без збереження заробітної плати в обов’язковому порядку, зокрема, у таких випадках:

Детальніше...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання