Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Юридичні консультації

Поновлення працівника на роботі

Який порядок поновлення працівника на роботі за рішенням суду?

Згідно з чинним законодавством, рішення суду про поновлення на роботі незаконно звільненого працівника підлягає негайному виконанню.

Рішення вважається виконаним з моменту фактичного допуску працівника до виконання його попередніх обов'язків на підставі наказу (розпорядження) органу, що прийняв незаконне рішення про звільнення працівника. Питання, пов'язані з фактом поновлення на роботі, вирішуються відповідно до рішення суду: видається наказ про поновлення працівника на роботі та вносяться зміни до трудової книжки працівника, зокрема, визнається недійсною запис, зроблений відповідно до наказу, визнаним судом незаконним (наприклад, пишеться: Запис за номером таким-то є недійсним, поновлений на попередній роботі;).

Детальніше...

Норма робочого часу і компенсація

Чи є відпрацьовані понад норму робочого часу за місяць години надурочними і як вони компенсуються?

 

Відповідно до ст.50 КЗпП України нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень. Відпрацьовані години понад установлену тривалість робочого часу  - це надурочні години. На безперервно діючих підприємствах та окремих виробництвах і на деяких видах робіт,  коли за умовами виробництва не може бути дотримано встановлену щоденну або щотижневу тривалість робочого часу, допускається  запровадження підсумованого обліку робочого часу. В такому випадку тривалість робочого часу за обліковий період не повинна перевищувати норми

Детальніше...

Відмова від відрядження

Чи може відмова від поїздки у відрядження розглядатися як порушення трудової дисципліни?

 

Статтею 121 КЗпП України передбачені гарантії і компенсації при службових відрядженнях.

Згідно з п. 1.1. Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства Фінансів України від 13.03.98 р. № 59 направлення працівника підприємства у відрядження здійснюється керівником цього підприємства або його заступником і оформляється наказом (розпорядженням) із зазначенням: пункту призначення, назви підприємства, куди відряджений працівник, строку й мети відрядження.

Відповідно до ст. 31 КЗпП України власник або уповноважений ним орган не вправі вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором.

Детальніше...

Можливість відкликання заяви про звільнення з роботи

Чи можна відкликати заяву про звільнення з роботи?

 Можливість відкликання своєї заяви про звільнення залежить від того, яка підстава звільнення вказана . У разі, коли працівник просить звільнити його за власним бажанням і в заяві не вказує дату звільнення, він повинен відпрацювати два тижні, протягом яких він має право змінити своє рішення і залишитися на роботі. Якщо працівник після закінчення попередження про звільнення не залишив роботу і не вимагає розірвання трудового договору, роботодавець не має права звільнити його за раніше поданою заявою, крім випадку, коли на його місце вже запросили працівника в порядку переведення з іншого підприємства. У разі, коли в  заяві працівника про звільнення з роботи за власним бажанням вказана дата звільнення (в передбачених законом випадках), відкликати заяву можна тільки до цієї дати.

Детальніше...

Виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника

Коли допускається виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника?

 

 Виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника має місце, коли необхідно замінити працівника, тимчасово відсутнього через хворобу, відпустку, відрядження та з інших причин, коли за ним зберігається місце роботи (посада). Додаткові функції з виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника покладаються наказом керівника на конкретного співробітника того ж  підприємства за його згодою. Ці обов’язки він виконує разом зі своєю основною роботою,

Детальніше...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання