Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Юридичні консультації

Оформлення та ведення графіків відпусток

Надання відпустки є обов'язком власника, визначеним Кодексом законів про працю України (далі – КЗпП України) та Законом України «Про відпустки». При цьому працівники не мають право використовувати відпустки в час, визначений ними за своїм розсудом.

Черговість надання відпусток визначається графіком, який затверджується власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) (ст. 79 КЗпП та ст. 10 Закону України «Про відпустки»).

Складання графіка відпусток здійснюється в такому порядку:

         1. З'ясування волевиявлення працівника щодо періоду надання відпустки у поточному році.

         2. Узгодження графіка відпусток – створення зведеного графіка відпусток.

3.Погодження графіка відпусток з виборним органом первинної профорганізації (профспілковим представником).

   4. Затвердження графіка відпусток керівником підприємства (установи, організації).

На сьогодні законодавством України не передбачено типової/примірної форми графіка відпусток та не встановленострок затвердження графіків надання відпусток. Тому кожне підприємство (установа, організація) має право скласти його у довільній формі або розробити власну форму графіка відпусток.

Детальніше...

Відпустка у зв`язку з навчанням сумісника

Запитання: Працівнику за основним місцем роботи надано оплачувану відпустку у зв'язку з навчанням на заочній формі навчання на час сесії за викликом навчального закладу. Чи має він право отримати таку саму відпустку на роботі за сумісництвом?

Відповідь: Робота за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій регулюється Постановою КМУ від 03.04.1993р. № 245 "Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій" та Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого наказом Мінпраці, Мін'юсту і Мінфіну від 28.06.1993р. № 43.

Детальніше...

Право на компенсацію за невикористану відпустку

Запитання:Чи має право працівник на компенсацію щорічної відпустки, якщо він не звільняється, а продовжує працювати на своєму робочому місці?

Відповідь:Відповідно до ст. 2 Закону України “Про відпустки” право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи.

Детальніше...

Надання згоди профспілкового органу на притягнення членів виборних профспілкових органів до дисциплінарної відповідальності

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 22 жовтня 2014 року ухвалив постанову у справі № 6-163цс14, предметом якої був спір про притягнення до дисциплінарної відповідальності.

Суд зробив правовий висновок, про те, що відповідно до частини другої статті 41 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» і частини другої статті 252 КЗпП України однією з гарантій можливості здійсненняпрацівниками підприємства, установи, організації, обраними до складу виборного органу профспілкової організації, своїх повноважень є заборона притягнення їх до дисциплінарної відповідальності без попередньої згоди виборного органу, членами якого вони є.

Згідно із частиною шостою статті 39 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» рішення профспілки про ненадання згоди на розірвання трудового договору з працівником має бути обґрунтованим. У разі якщо в рішенні немає обґрунтування відмови у такій згоді, роботодавець має право звільнити працівника без згоди виборного органу профспілки.

Детальніше...

Строки позовної давності, що застосовуються до трудових спорів

Міністерством соціальної політики України в листі «Про строки позовної давності, що застосовуються до трудових спорів» від 06.10.2014 № 3050/0/06/14 надано роз'яснення щодо застосування строків позовної давності, що застосовуються до трудових спорів, відповідно до Цивільного кодексу України та Кодексу законів про працю України.

Додаток: Лист Мінсоцполітики від 06.10.2014 № 3050/0/06/14 «Про строки позовної давності, що застосовуються до трудових спорів».

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< червня 2019 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання