Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Юридичні консультації

Підстави, що дають право на відкликання з відпустки

Кодекс законів про працю гарантує право працівників на відпочинок. Але цим же документом передбачається можливість відкликання працівників з відпустки.

Згідно статті 79 КЗпП та статті 12 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР відкликання з щорічної відпустки допускається лише за згодою працівника. Законодавством не передбачається яким чином отримується згода: достатньо усної згоди чи потрібна письмова, але краще заручитися письмовим підтвердженням працівника, що він не заперечує відмовитися від законного відпочинку.

Детальніше...

Переведення на легшу роботу вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років

Особливості переведення на легшу роботу вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років визначені ст. 178 КЗпП.

Відповідно до ч.1 цієї статті вагітним жінкам відповідно до медичного висновку знижуються норми виробітку, норми обслуговування або вони переводяться на іншу роботу, яка є легшою і виключає вплив несприятливих виробничих факторів, із збереженням середнього заробітку за попередньою роботою.

Детальніше...

ДОДАТКОВА ВІДПУСТКА ОДИНОКІЙ МАТЕРІ

Відпустка - це час відпочинку, який обчислюється в календарних днях і надається працівникам із збереженням місця роботи і заробітної плати.

Право працівників на відпочинок шляхом надання їм відпустки закріплено у ст. 45 Конституції України. Відносини, пов'язані з відпусткою також регулюються Законом України «Про відпустки» та Кодексом законів про працю України (далі – КЗпП України), іншими законами та нормативно-правовими актами України.

Детальніше...

Щодо повідомлення про прийняття на роботу

Відповідно до частини третьої ст. 24 КЗпП працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

З урахуванням положень цієї статті було схвалено постанову Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 № 413 «Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу».

Детальніше...

ДОДАТКОВА ВІДПУСТКА ОКРЕМИМ КАТЕГОРІЯМ ВЕТЕРАНІВ ВІЙНИ

6 червня 2015 року  набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту окремих категорій ветеранів війни» від 14.05.2015 р. № 426-VIII (далі – Закон № 426-VIII ), яким доповнено новою статтею 772 Кодекс законів про працю України (далі -КЗпП України) та статтею 162 Закон України «Про відпустки»,  а також внесено зміни до п.12 ст. 12 та п.17 ст. 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Детальніше...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< червня 2019 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання