Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Юридичні консультації

Юридична консультація

alt

Запитання: Хто має право на страхові виплати у разі смерті застрахованої особи?

Відповідь:    Право на страхові виплати мають члени сім’ї померлої особи, які перебували на утриманні застрахованої особи, а саме :

- діти, які не досягли 16 років; діти з 16 до 18 років , які не працюють, або старші за цей вік, але через вади фізичного або розумового розвиткусамі не спроможні заробляти; діти , які є учнями, студентами (курсантами, слухачами, стажистами) денної форми навчання, але не більш як до досягнення ними 23 років;

- жінки, які досягли 55 років, і чоловіки, які досягли 60 років, якщо вони не працюють;

- інваліди – члени сім’ї застрахованої особи;

Детальніше...

Юридична консультація

alt
Запитання: В який термін розглядаються справи про страхові виплати?

Відповідь:   Згідно ст. 36 Закону України „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності” №1105 від 23.09.99 Фонд  розглядає справу про страхові виплати на підставі заяви потерпілого або зацікавленої особи за наявності усіх необхідних документів і приймає відповідні рішення у десятиденний строк, не враховуючи дня надходження зазначених документів.

 

Юридична консультація

alt
 Запитання:  Коли надавати відгул за роботу у вихідний день і як його табелювати?  

Відповідь:    Міністерство соціальної політики України листом від 19.09.2012 року  N 321/13/133-12 "Про компенсацію за роботу у вихідний день" роз'яснює наступне.

Детальніше...

Юридична консультація

alt

Запитання: Чи має бути оплачений працівникові-донору день здавання крові, якщо за графіком роботи це його вихідний день?

Відповідь: Гарантії та пільги для донорів визначені у статті 124 Кодексу законів про працю України та в Законі України «Про донорство крові та її компонентів» від 23.06.1995 № 239/95-ВР (далі – Закон), яким регулюються відносини, пов'язані з розвитком донорства крові.

Детальніше...

Юридична консультація

вопросительный знак

Щодо відрахування коштів підприємствами, установами, організаціями первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу

 

Запитання: Чи з усього фонду оплати праці здійснюються відрахування коштів підприємствами, установами, організаціями первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу?

 

  Відповідь: Відповідно до Інструкції зі статистики заробітної праці, затвердженої наказом Держкомстату України від 13.01.2004 № 5, для оцінки розміру заробітної плати найманих працівників застосовується показник фонду оплати праці.

Детальніше...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< серпня 2021 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання