Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Про щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день

Яка кількість годин має бути відпрацьована працівниками з ненормованим робочим днем понад нормальну тривалість робочого часу впродовж року для одержання додаткової відпустки?

Як визначається тривалість відпустки за ненормований робочий день?

Чи ведеться облік відпрацьованих понад норму годин?

 

Згідно з п.2 ст.8 Закону України «Про відпустки», працівникам з ненормованим робочим днем надається щорічна додаткова відпустка тривалістю до семи календарних днів згідно зі списками посад, робіт та професій, визначених колективним договором, угодою.


Відповідно до Рекомендацій щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики від 10.10.1997 №7 (далі – Рекомендації), ненормований робочий день – це особливий режим робочого часу, який установлюється для певної категорії працівників у разі неможливості нормування часу трудового процесу. За потреби ця категорія працівників виконує роботу понад нормальну тривалість робочого часу (така робота не вважається надурочною).

За п.З Рекомендацій, додаткова відпустка працівникам з ненормованим робочим днем надається як компенсація за виконаний обсяг робіт, ступінь напруженості, складність і самостійність в роботі, потребу періодично виконувати службові завдання понад установлену тривалість робочого часу. Таким чином, при визначенні тривалості додаткової відпустки за ненормований робочий день мають бути враховані всі перелічені вище фактори.

Конкретна тривалість додаткової відпустки за ненормований робочий день установлюється колективним договором по кожному виду робіт, професій та посад чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в таких умовах. Список професій, посад працівників з ненормованим робочим днем із зазначенням конкретної тривалості відпустки від одного до семи днів включно затверджується як додаток до колективного договору.

Щорічна додаткова відпустка за ненормований робочий день надається пропорційно до часу, відпрацьованого на роботі, посаді, що дають право на цю відпустку.

При цьому, відповідно до п.2 Рекомендацій, ненормований робочий день не застосовується для працівників, зайнятих на роботі з неповним робочим днем. Для працівників, які працюють на умовах неповного робочого тижня, ненормований робочий день може застосовуватись.

На працівників, які працюють на умовах ненормованого робочого дня, поширюється встановлений на підприємстві, в установі організацій режим робочого часу. У зв’язку з цим, роботодавець не має права систематично залучати працівників, які працюють за цим режимом, до роботи понад установлену тривалість робочого часу.

Тому в табелі обліку використання робочого часу працівникам з ненормованим робочим днем проставляється встановлена їм тривалість робочого часу, тобто години роботи понад нормальну тривалість робочого часу не обліковуються.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання