Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Відпустка у запитаннях і відповідях

alt


ЧИ МОЖЕ БУТИ ПЕРЕНЕСЕНА ВІДПУСТКА ПІД ЧАС ХВОРОБИ ПРАЦІВНИКА НА ПІДСТАВІ ДОВІДКИ З ЛІКУВАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ?

Відповідно до частини першої статті 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.


Згідно зі ст. 11 Закону України «Про відпустки» щорічна відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена в разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку.

У пунктах 1.1 та 1.2 Iнструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р. №455, зазначено, що тимчасова непрацездатність працівників засвідчується листком непрацездатності. Видача інших документів про тимчасову непрацездатність забороняється, крім випадків, обумовлених у т. ч. п. 2.17, яким передбачено, що особам, які проходять обстеження з приводу встановлення причинного зв’язку захворювання з умовами праці, видається довідка довільної форми, засвідчена підписом головного лікаря і печаткою лікувально-профілактичного закладу.

Міністерство охорони здоров’я у листі від 26.05.2007 р. №3.51-4/4272-Д/3-6759 повідомляє, що зазначена довідка є документом, що засвідчує тимчасову непрацездатність громадян та прирівнюється до листка непрацездатності.

Враховуючи зазначене та керуючись листом Мінпраці від 20.8.2010 № 233/18/99-10, щорічна відпустка працівника може бути перенесена на інший період або продовжена у разі пред’явлення ним довідки про проходження обстеження у спеціалізованому лікувально-профілактичному закладі.


ЯКОЇ ТРИВАЛОСТІ МАЄ БУТИ ЩОРІЧНА ДОДАТКОВА ВІДПУСТКА ОСОБАМ, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ НА ЕЛЕКТРОННО-ОБЧИСЛЮВАННИХ МАШИНАХ?

Працівники, які працюють на електронно-обчислювальних і обчислювальних машинах, до яких належить і персональний комп’ютер, та яким тривалість щорічної відпустки не визначена іншими актами законодавства, мають право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці тривалістю до 4-х календарних днів згідно з підрозділом «Інші види виробництв» розділу XXII «Загальні професії за всіма галузями господарства» (пункт 58) Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним і інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.97 р. №1290.

Статтею 8 Закону України «Про відпустки» встановлено, що конкретна тривалість таких відпусток визначається колективним або трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Згідно з Порядком застосування зазначеного вище Списку, затвердженим наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 30.01.98 р. №16 і зареєстрованим Міністерством юстиції України 30.01.98 р. за №58/2498 (зі змінами, затвердженими наказом Мінпраці від 04.06.2003 р. №150 і зареєстрованими в Мін’юсті 18.06.2003 р. за №496/7817), додаткова відпустка за особливий характер праці надається пропорційно до фактично відпрацьованого часу. До розрахунку часу, що дає право працівникові на таку відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці

не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій, посад.

Облік часу, відпрацьованого в зазначених умовах, здійснюється власником або уповноваженим ним органом.



ДАЛІ БУДЕ....



Головний спеціаліст з питань правової роботи

облпрофради

Подимова О.Г.

 

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання