Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Відпустка у запитаннях і відповідях

alt


ЯКИЙ ПОРЯДОК НАДАННЯ ВІДПУСТОК СУМІСНИКАМ?

Сумісництвом вважається виконання працівником, окрім основної роботи на умовах трудового договору, іншої роботи у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або в громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом (Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затверджене наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28 червня 1993 року № 43).


Згідно з пунктом 6 частини сьомої статті 10 Закону України “Про відпустки” щорічна відпустка повної тривалості на роботі за сумісництвом надається працівникові, за його бажанням, одночасно з відпусткою за основним місцем роботи до настання шестимісячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи на цьому підприємстві.

У листі Державного комітету України з питань регуляторної політики і підприємництва від 15 жовтня 2002 року № 5-531/5507 зазначено таке: працівники, що працюють за сумісництвом, окрім щорічної відпустки за основним місцем роботи, мають право також на щорічну відпустку на підприємстві, де працюють за сумісництвом. Цілком можливо, коли сумісник, перебуваючи у щорічній відпустці за основним місцем роботи, не перериває роботу за сумісництвом і, відповідно, навпаки.


ЧИ МОЖЛИВО ПЕРЕНЕСТИ ВІДПУСТКУ СУМІСНИКА НА ІНШИЙ ПЕРІОД?


Перенести щорічну відпустку можна з ініціативи працівника або роботодавця. Якщо ініціатива надходить від роботодавця, тобто на підприємстві виникають причини, які згідно із законом зумовлюють потребу перенести щорічну відпустку, тоді щорічна відпустка для такого працівника переноситься незалежно від того, основним є такий працівник чи сумісником.

Можливість скористатися відпусткою на роботі за сумісництвом одночасно з відпусткою за основним місцем роботи є лише правом для працівника, а не обов'язком.

 

 

ДАЛІ БУДЕ...


Головний спеціаліст з питань правової роботи

облпрофради

Подимова О.Г.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання