Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Чи зобов'язаний роботодавець за три місяці до запланованого звільнення погоджувати з профспілковим комітетом питання звільнення працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці?

Відповідно до частини другої статті 49-4 Кодексу законів про працю України, ліквідація, реорганізація підприємств, зміна форм власності або часткове зупинення виробництва, що тягнуть за собою скорочення чисельності або штату працівників, погіршення умов праці, можуть здійснюватися тільки після завчасного надання професійним спілкам інформації з цього питання, включаючи інформацію про причини наступних звільнень, кількість і категорії працівників, яких це може стосуватися, про строки проведення звільнення. Власник або уповноважений ним орган не пізніше трьох місяців з часу прийняття рішення проводить консультації з професійними спілками про заходи щодо запобігання звільненню чи зведенню їх кількості до мінімуму або пом'якшення несприятливих наслідків будь-якого звільнення.


Відповідно до частини третьої статті 22 Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності", у разі, якщо роботодавець планує звільнення працівників з причин економічного, технологічного, структурного чи аналогічного характеру або у зв'язку з ліквідацією, реорганізацією, зміною форми власності підприємства, установи, організації, він повинен завчасно, не пізніше як за три місяці до намічуваних звільнень надати первинним профспілковим організаціям інформацію щодо цих заходів, включаючи інформацію про причини наступних звільнень, кількість і категорії працівників, яких це може стосуватися, про терміни проведення звільнень, а також провести консультації з профспілками про заходи щодо запобігання звільненням чи зведенню їх кількості до мінімуму або пом'якшення несприятливих наслідків будь-яких звільнень.

Відповідно до частини другої статті 21 Закону України "Про зайнятість населення" права і повноваження професійних спілок щодо забезпечення захисту громадян від безробіття та його наслідків визначаються чинним законодавством та генеральною, галузевими, регіональними угодами і колективними договорами, що укладаються профспілковими органами з власниками підприємств, установ, організацій або уповноваженими ними органами відповідно до законів України.

Таким чином, визначення процедури проведення консультацій із первинними профспілковими організаціями щодо скорочення чисельності або штату працівників відноситься виключно до компетенції сторін, що укладають колективний договір з урахуванням норм генеральної, регіональної, галузевих угод.

Якщо обов'язок роботодавця погодити з профспілковим комітетом питання звільнення працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці за три місяці передбачений сторонами у колективному договорі, порушення такого обов'язку з боку роботодавця може бути підставою для виникнення колективного трудового спору.

 

Головний спеціаліст з питань правової роботи

облпрофради

Подимова О.Г.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання