Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Всесвітній день охорони праці на Миколаївщині

alt

Згідно плану заходів ФПУ з підготовки та проведення у 2012 році Дня охорони праці в Україні під девізом: “Сприяння охорони праці у “зеленій” економіці” та на виконання наказу Держгірпромнагляду України від 21.03. 2012 року № 58 «Про затвердження складу Оргкомітету з підготовки та проведення заходів з нагоди проведення в Україні 28 квітня Дня охорони праці» в області було створено Організаційний комітет та затверджено Робочий план заходів щодо проведення з 21 по 28 квітня 2012 року Тижня охорони праці з нагоди Всесвітнього Дня охорони праці.


В рамках заходів, Миколаївською обласною радою профспілок, обласними організаціями галузевих профспілок та профспілковими комітетами підприємств, установ і організацій було організовано проведення комплексних обстежень і цільових перевірок стану промислової безпеки на підприємствах і розгляд їх результатів, досягнення нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, усунення виявлених порушень, обладнання кабінетів, куточків з охорони праці, проведення оглядів–конкурсів з охорони праці, круглих столів, семінарів, випуск тематичних стінгазет, спільних засідань профспілкових комітетів та служб охорони праці, вшанування пам’яті загиблих на виробництві та надання матеріальної допомоги сім’ям загиблих на виробництві.

25 квітня з порядком денним «Соціальний діалог: реалії і перспективи» проведено ІІ засідання Миколаївської обласної ради професійних спілок, на яке були запрошені члени облпрофради, голови обласних, міських, районних галузевих комітетів профспілок, голови первинних профспілкових організацій, профспілковий актів області. В роботі засідання облпрофради взяли участь керівник апарату ФПУ З.Васильова, Миколаївський міський голова В. Чайка, начальник головного управління праці і соціального захисту населення облдержадміністрації О.Сивопляс, голова обласної організації роботодавців «Промисловці та підприємці Миколаївщини» О. Шпиль. Голова облпрофради підкреслив, що залишаються проблемними питання безпеки праці і висловив надію, що накопичений досвід взаємодії з соціальними партнерами нададуть змогу, через колективні договори, вирішити питання щодо створення безпечних умов праці.

Найбільш активну участь у проведенні Тижня охорони праці прийняли профорганізації галузей: агропромислового комплексу, суднобудування,   соціальної сфери, споживчої кооперації, освіти і науки, , текстильної та легкої промисловості, лісового господарства, торгівлі і громадського харчування, підприємств ТОВ „Миколаївський глиноземний завод”, ДП “Миколаївський морський торговельний порт”.

            В   аграрних коледжах і ліцеях проведено відкриті уроки, організовано написання творів на тему «Як я розумію безпечну працю своїх батьків», а також проводились тренінги «Твої дії при ДТП». В Братському, Снігурівському, Казанківському, Кривозерському районах проведено цикл лекцій з питань охорони праці для школярів, організовувались конкурси дитячих малюнків «Охорона праці очима дітей».   На підприємствах АПК проведено огляди – конкурси на краще робоче місце, кращу бригаду, кращого працівника і 15 круглих столів. Проведено 28 семінарів-нарад за участю представників райдержадміністрацій, керівників сільгосппідприємств, профспілок. Матеріали про проведену роботу, а також підсумки проведення «Тижня охорони праці» на підприємствах АПК висвітлювались в районних газетах.

            На підприємствах суднобудування проведено перевірки безпечного   стану робочих місць, розроблено та виконано заходи, щодо усунення виявлених порушень вимог нормативних актів з охорони праці. Проведено медичні огляди працівників, зайнятих на роботах підвищеної небезпеки. Оновлено наглядну агітацію. На ДП НВКГ „Зоря” – „Машпроект” 25 квітня укладено колективний договір на 2012 рік. На досягнення встановлених нормативів безпеки передбачено витратити 4089800 грн. До Всесвітнього дня охорони праці на ДП НВКГ «Зоря»- «Машпроект», ПАО «Миколаївський суднобудівний завод «Океан», ВАТ завод «Екватор» підготовлено та надруковано бюлетені та статті в багатотиражних газетах. Представники профспілкових комітетів підприємств суднобудування відвідали родини загиблих на виробництві. Спільними рішеннями адміністрацій та профкомів родинам загиблих та інвалідам праці надано матеріальну допомогу. За своєчасне і якісне виконання вимог нормативних актів з охорони праці і з нагоди Всесвітнього дня охорони праці наказами керівників підприємств суднобудування заохочені працівники служб охорони праці і громадські інспектори. У структурних підрозділах Миколаївської дирекції ВАТ „Укртелеком” організовано збір пропозицій працівників щодо покращення стану охорони праці, заслухано звіти служб охорони праці про заходи, спрямовані на попередження виробничого травматизму. Проведено зустрічі з представниками робочих органів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві. Проведено огляд – конкурс готовності до роботи в ремонтний період лінійних і кабельних бригад. В огляді-конкурсі прийняли участь бригади усіх центрів та цехів Миколаївської філії. В ході огляду-конкурсу відзначено, що бригади добре підготовлені до ремонтного періоду, забезпечені спецодягом, спецвзуттям, необхідним інструментом та засобами індивідуального захисту, показали високу професійну майстерність, знання з питань охорони праці та основ електротехніки. За підсумками огляду – конкурсу визначено переможців серед бригад-учасників та кращих працівників за професією.      

            Протягом тижня в закладах освіти проведені спільні наради адміністрації та профкомів з питань охорони праці, на яких обговорювались проблеми зниження виробничих ризиків, профілактики виробничого травматизму і профзахворюваності, формування загальної культури виробництва, створення належних, здорових і безпечних умов праці. Організовано рейди - перевірки стану охорони праці, огляди-конкурси предметних кабінетів, семінари з охорони праці, оформлення куточків з охорони праці, стінних газет і стендів. В загальноосвітніх школах проведені уроки присвячені Всесвітньому Дню охорони праці. 26 квітня у м. Миколаєві на базі міського будинку Вчителя проведено обласний захід, присвячений Дню охорони праці, на який були запрошені ветерани праці, спеціалісти з питань охорони праці усіх відділів і управлінь освіти, профспілковий актив. Кращі працівники галузі нагороджені грамотами управління освіти і науки облдержадміністрації і обкому профспілки. Хід проведення заходів з охорони праці висвітлювався на веб-сайті обкому профспілки працівників освіти і науки та на веб-сайтах навчальних закладів, управлінь, відділів освіти та на їх профспілкових сторінках.

            26 квітня у Миколаївському морському торговельному порту підведено підсумки роботи колективу порту, присвячені Дню охорони праці, в якому взяли участь керівники підрозділів порту, голови цехкомів. Кращим колективом порту з охорони праці визнано колектив залізничної служби порту.

            На Миколаївському глиноземному заводі, з нагоди Всесвітнього Дня охорони праці, через засоби масової інформації до працівників звернулись генеральний директор та голова профкому. Протягом тижня охорони праці проводились конкурси     «Кращий уповноважений трудового колективу з питань охорони праці», дитячих малюнків «Тато і мамо, працюйте безпечно! Пам’ятайте, ми чекаємо вас вдома!» Працівникам МГЗ, які отримали травми зі стійкою втратою працездатності, надано матеріальну допомогу.

            Напередодні, 19 квітня, проведено День облпрофради у Новоодеському районі. Організували зустріч фахівців облпрофради з профактивом і спеціалістами служб охорони праці підприємств районна координаційна рада профспілок та відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві.         

            24 квітня у м.Первомайську, за участю голови райдержадміністрації, представників Фонду соціального страхування від нещасних випадків, Держгірпромнагляду, управління праці та соціального захисту, Держтехногенбезпеки, профспілок, санепіднадзору проведений семінар з нагоди Всесвітнього дня охорони праці, на якому розглянуті питання підвищення рівня безпеки та вдосконалення системи управління охороною праці на підприємствах.

            Згідно інформації з місць, більшість організацій провели рейди – перевірки стану охорони праці і вжили заходів по усуненню виявлених недоліків, відвідали родини загиблих на виробництві та надали їм потрібну допомогу.

            Хід тижня висвітлювався в засобах масової інформації.  

            За підсумками проведення Тижня охорони праці в Миколаївській області 28 квітня в територіальному управлінні Держгірпромнагляду України по Миколаївській області відбувся «круглий стіл» за участю представників обласної ради профспілок,   головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, управління Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві, керівників та фахівців служб охорони праці підприємств та інших зацікавлених сторін. Прийнято відповідне звернення учасників «круглого столу» до місцевих органів влади, місцевого самоврядування, профспілок, засобів масової інформації, керівників підприємств, установ, організацій та підприємців області.

           

 

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання