Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Трудові відносини під час простою підприємства

Як регулюються трудові відносини під час простою підприємства?

Простій - це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, непереборною силою або іншими обставинами.

У разі простою працівники можуть бути переведені за їх згодою з урахуванням спеціальності і кваліфікації на іншу роботу на тому ж підприємстві, установі, організації на весь час простою або на інше підприємство, установу, організацію, але в тій же місцевості на строк до одного місяця. Про початок простою, крім простою структурного пiдроздiлу чи всього підприємства, працівник повинен попередити власника або уповноваженого ним органа або бригадира, майстра, інших посадових осіб.

Законодавством не врегульовано порядок такого попередження, тобто воно може бути і усним, і письмовим, головне, щоб своєчасним. Час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче двох третіх тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу). Колективним договором може бути встановлений більш високий розмір. За час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя і здоров’я працівника або оточуючих його людей і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток.

Простий не з вини працівника оформляється актом простою, в якому фіксуються причини, що зумовили призупинення роботи, і видається відповідний наказ власника або уповноваженого ним органу. Якщо простій носить цілодобовий (тижневий) характер, власник або уповноважений ним орган повинен у наказі обумовити необхідність присутності або відсутності працівника на роботі. Правилами внутрішнього трудового розпорядку визначаються права і обов’язки працівників і адміністрації, визначаються час початку і закінчення роботи, зобов’язання адміністрації організовувати облік явки на роботу і залишення місця роботи. Тобто питання необхідності присутності або відсутності на роботі працівників у разі простою може бути врегульований Правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства.

Головний спеціаліст з питань правової  роботи
юридичного департаменту апарату ФПУ,
який працює в Миколаївській облпрофраді                                                                       Подимова О.Г.

 

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання