Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Порядок залучення до надурочних робіт

 

Відповідно до ст. 62 КЗпП України, понаднормові роботи, як правило, не допускаються.

Надурочними вважаються роботи понад встановлену тривалість робочого дня. Власник або уповноважений ним орган може застосовувати понаднормові роботи тільки у виняткових випадках, і саме:

 1) при проведенні робіт, необхідних для оборони країни, а також відвернення громадського або стихійного лиха, виробничої аварії і негайного усунення їх наслідків:

 

2) при проведенні громадсько необхідних робіт з водопостачання, опалення, освітлення, каналізації, транспорту, зв'язку - для усунення випадкових або несподіваних обставин, порушує правильне їх функціонування;

3) при необхідності закінчити почату роботу, яка внаслідок непередбачених обставин чи випадкової затримки з технічних умов виробництва не могла бути закінчена в нормальний робочий час, якщо припинення її може призвести до псування або загибелi державного чи громадського майна, а також у разі необхідності невідкладного ремонту машин, верстатів та іншого обладнання, якщо несправність їх викликає припинення робіт для значного числа працівників;

4) при необхідності виконання вантажно-розвантажувальних робіт з метою недопущення або усунення простою рухомого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення;

5) для продовження роботи при нез'явленні працівника, якщо робота не допускає перерви; в цих випадках власник або уповноважений ним орган зобов'язаний негайно вжити заходів до заміни змінника іншим працівником. Згідно зі ст. 63 КЗпП України, до надурочних робіт забороняється залучати:

 1) вагітних жінок, а також жінок, які мають дітей до трьох років (ст.176 КЗпП України);

2) осіб молодше вісімнадцяти років (ст. 192 КЗпП України);

3) працівників навчаються в загальноосвітніх школах і професійно-технічних училищах без відриву від виробництва, в дні занять (ст. 220 КЗпП України); Законодавством можуть бути передбачені й інші категорії працівників, яких забороняється залучати до надурочних робіт.

4)Жінки, що мають дітей у віці від трьох до чотирнадцяти років або дитини-інваліда, можуть залучатися до надурочних робіт лише за їх згодою (ст. 177 КЗпП України);

5)Залучення інвалідів до надурочних робіт можливе лише за їх згодою і за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям (ст. 172 КЗпП України).

Необхідно відзначити, що понаднормові роботи можуть проводитися лише з дозволу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) підприємства, установи, організації (ст. 64 КЗпП України).

Понаднормові роботи не повинні перевищувати для кожного працівника чотирьох годин протягом двох днів підряд і 120 годин на рік. Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний вести облік надурочних робіт кожного працівника.

 

Головний спеціаліст з питань правової  роботи

юридичного департаменту апарату ФПУ,

який працює в Миколаївській облпрофраді                                                             Подимова О.Г.

 

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання