Миколаївська обласна рада
професійних спілок

АКТИВНІ ПРОГРАМИ СЛУЖБИ ЗАЙНЯТОСТІ ДЛЯ РОБОТОДАВЦІВ

alt

КОМПЕНСАЦІЯ ЗА ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ВПО

(на період дії воєнного стану)

Нормативно-правова підстава: Постанова КМУ від 20.03.2022 р. № 331 «Про затвердження Порядку надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні».

Вид компенсації: компенсація витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні (далі – компенсація витрат).

Тривалість надання компенсації: загальна тривалість надання компенсації витрат не може перевищувати трьох місяців, а для осіб з інвалідністю з числа внутрішньо переміщених осіб - шести місяців з дня працевлаштування особи на умовах, передбачених Порядком.

Розмір компенсації: мінімальна заробітна плата за кожну працевлаштовану особу з числа ВПО (якщо працівник працевлаштований в період з 01.01.2024 розмір компенсації витрат складає 7100 грн (за січень-березень), 8000 грн (квітень-грудень)).

Хто має право на отримання компенсації: роботодавець, крім роботодавців, які є бюджетними установами (за винятком надавачів соціальних послуг), фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Особа, за яку отримується компенсація: працевлаштована особа - ВПО на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), зокрема за сумісництвом.

Внутрішньо переміщена особа, в розумінні Порядку, особа, яка після введення Указом Президента України від 24.02.2022 р. № 64 "Про введення воєнного стану в Україні" воєнного стану отримала довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. N 509 "Про облік внутрішньо переміщених осіб".

Особа з числа внутрішньо переміщених осіб може бути працевлаштована на умовах, визначених Порядком, один раз.

Строк звернення за компенсацією: Заяву на компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщеної особи можна подати не раніше, ніж після 5-ти робочих днів після її працевлаштування та не пізніше 6-ти місяців з дня працевлаштування особи.

Спосіб подання заяви на компенсацію: заява про компенсацію витрат подається до міського, районного, міськрайонного центру зайнятості або філії регіонального центру зайнятості: в електронній формі - через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (далі - Портал Дія) або в паперовій формі - особисто під час відвідування центру зайнятості або на адресу електронної пошти відповідного центру зайнятості.

Для отримання компенсації витрат за другий та наступні місяці роботодавець підтверджує продовження зайнятості осіб, стосовно яких прийнято рішення щодо надання компенсації витрат, засобами Порталу Дія або шляхом подання відомостей про працівників до центру зайнятості (безпосередньо або на адресу електронної пошти).

Умови отримання компенсації:

- Компенсація витрат надається роботодавцю, крім роботодавців, які є бюджетними установами (за винятком надавачів соціальних послуг), фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування, за кожну працевлаштовану особу на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), зокрема за сумісництвом, за таких умов:

роботодавець перебуває на обліку як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством;

подання в установленому законодавством порядку податкової квартальної звітності або податкової річної звітності за останній звітний період на дату подання заяви на отримання компенсації витрат (п.2 Порядку).

- Компенсація витрат надається у розмірі мінімальної заробітної плати, установленої законом, або обчисленої з неї відповідної суми у разі, коли внутрішньо переміщена особа працювала неповний місяць, щомісяця протягом тривалості надання компенсації витрат, що визначається абзацом третім цього пункту, за кожну працевлаштовану особу, за яку роботодавцем сплачується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, на період воєнного стану та протягом 30 календарних днів після його скасування або припинення.

- У разі припинення трудових відносин, зокрема розірвання строкового або безстрокового трудового договору (контракту), зокрема за сумісництвом, до завершення строку виплати компенсації витрат, роботодавець протягом п’яти робочих днів з дня такого припинення зобов’язаний повернути суму невикористаної компенсації витрат. Сума, що підлягає поверненню, визначається як різниця між сумою компенсації витрат (мінімальна заробітна плата) та її розміром, розрахованим пропорційно відпрацьованому працівником часу на місяць.

Відмова у наданні компенсації витрат:

- невідповідність роботодавця умовам, зазначеним у пункті 2 цього Порядку;

- непідтвердження станом на дату подання заяви факту працевлаштування особи на умовах, передбачених абзацом першим пункту 2 цього Порядку;

- відсутність станом на дату подання заяви у працевлаштованої особи довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;

- отримання особою довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи до введення Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 "Про введення воєнного стану в Україні" воєнного стану;

- подання роботодавцем неповного пакета документів, передбачених пунктами 4 і 5 цього Порядку;

- подання роботодавцем заяви з порушенням строку, передбаченого абзацом першим пункту 4 цього Порядку;

- подання роботодавцем у заяві недостовірних відомостей та/або недостовірних документів, визначених пунктом 5 цього Порядку, та/або підтвердження факту невідповідності роботодавця або працевлаштованої ним особи вимогам цього Порядку;

- працевлаштування роботодавцем особи, за яку компенсація витрат вже була виплачена або виплачується такому або іншому роботодавцю станом на дату подання заяви;

- підтвердження регіональним центром зайнятості за результатами додаткової перевірки факту невідповідності роботодавця або працівника вимогам цього Порядку, встановленого за результатами верифікації, здійсненої Мінфіном;

- працевлаштована особа станом на дату подання заяви не була застрахованою особою.

У разі підтвердження за результатами додаткової перевірки факту невідповідності роботодавця або працівника вимогам цього Порядку, встановленого за результатами верифікації, здійсненої Мінфіном, після прийняття регіональним центром зайнятості рішення щодо надання компенсації витрат таке рішення скасовується, а кошти, виплачені роботодавцю, підлягають поверненню.

Відділ з правової роботи облпрофради

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання