Миколаївська обласна рада
професійних спілок

ІНФОРМАЦІЯ ПРО СТАН СОЦІАЛЬНО-ТРУДОВИХ ВІДНОСИН, КОЛЕКТИВНІ ТРУДОВІ СПОРИ (КОНФЛІКТИ) В МИКОЛАЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ У СІЧНІ-БЕРЕЗНІ 2024 РОКУ

alt

Згідно Угоди про співпрацю, відділення НСПП в Миколаївській області надало інформацію облпрофраді про стан соціально-трудових відносин у І кварталі 2024 року.

Упродовж звітного періоду відділення Національної служби посередництва і примирення в Миколаївській області (далі – Відділення) сприяло вирішенню 2 колективних трудових спорів (конфліктів) (далі - КТС (К) між Первинною профспілковою організацією працівників Кривоозерського професійного аграрного ліцею смт Криве Озеро Кривоозерського району Миколаївської області та адміністрацією Кривоозерського професійного аграрного ліцею смт Криве Озеро Первомайського району Миколаївської області. У зазначених спорах взяли участь 96 штатних працівників Кривоозерського ПАЛ. Кількість учасників, які брали участь у КТС (К) (членів Первинної профспілкової організації Кривоозерського ПАЛ) – 16 осіб.

У зазначених спорах найманими працівниками було висунуто 4 вимоги, з яких: 1- встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці, виробничого побуту та 3 - невиконання вимог законодавства про працю.

З метою вирішення вищевказаних КТС(К) упродовж звітного періоду проведено 8узгоджувальних зустрічей зі сторонами КТС(К).

З метою запобігання виникненню КТС(К) та стабілізації стану соціально-трудових відносин на підприємствах, в установах, організаціях Відділенням здійснювались заходи, спрямовані на врегулювання 1 конфліктної ситуації. Основною причиною виникнення конфліктних ситуацій залишається заборгованість із виплати заробітної плати. З метою врегулювання конфліктних ситуацій проведено 3 узгоджувальні зустрічі.

Відділення проводь превентивні заходи з метою упередження виникнення конфліктних ситуацій, а саме: моніторинг стану соціально-трудових відносин, надання консультацій і роз’яснень сторонам соціально-трудових відносин, здійснення аналізу отриманої інформації та інформування місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, організацій профспілок, роботодавців про ситуацію в трудових колективах. Задля забезпечення здійснення соціального діалогу в Україні упродовж січня-березня проведено 2 засідання комісії з проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб’єктів сторін профспілок і організацій роботодавців.

Упродовж 1 квартал продовжено дії Свідоцтва про підтвердження відповідності критеріям репрезентативності:

- Миколаївській обласній організації Всеукраїнської профспілки працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування;

- Миколаївській обласній організації профспілки працівників державних установ.

Зокрема у березні до Відділення подано заяву про продовження дії Свідоцтва про підтвердження відповідності критеріям репрезентативності Миколаївському обласному комітету профспілки працівників культури.

В рамках Угоди про співпрацю між Відділенням та Миколаївською обласною радою профспілок взято участь у роботі Президії Миколаївської обласної ради профспілок; у семінаріМиколаївської обласної ради профспілок; проведено 46 заняття Громадського університету правових знань.

В рамках угоди про співпрацю між Відділенням та Чорноморським національним університетом імені Петра Могили прочитано 2 лекції студентам 2,4 та 5 курсів юридичного факультету Чорноморського національного університету імені Петра Могили.

З метою сприяння поліпшенню стану соціально трудових відносин та запобігання виникненню КТС(К) Відділення взяло участь у дистанційному засіданніобласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Відділенням підготовлено та направлено для розміщення на електронному інформаційному ресурсі Національної служби посередництва і примирення 9 інформаційних матеріали.

Відділення Національної служби

посередництва і примирення в Миколаївській області

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання