Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Актуально

До уваги членських організацій облпрофради!

Шановні спілчани!

З 3 квітня 2023 року апарат Миколаївської обласної ради профспілок працює в офісних приміщеннях Будинку спілок облпрофради.

При необхідності можна звертатися:

- з загальних питань до голови облпрофради

Онищенко Любові Миколаївни за тел. 050-175-57-66;

- з організаційних питань до завідувачки відділу з організаційних питань облпрофради

Євстаф’євої Наталії Петрівни за тел. 068-100-12-10;

- з фінансових питань до завідувачки фінансового відділу-головного бухгалтера облпрофради

Кушнір Лілії Іванівни за тел. 068-865-82-31;

- з питань трудового законодавства до завідувачки відділу з правової роботи

Чернової Олени Вікторівни за тел.096-043-73-84.

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий: "Профспілки були і залишаються прибічниками конструктивного соціального діалогу"

alt

За словами Григорія Осового, профспілки не перервали можливості діалогу і комунікації з урядом і роботодавцями з перших днів війни, якби це не було складно.

- Як саме цей процес відбувається?

- Зберегли чинність тристоронньої Генеральної угоди щодо реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин на 2019-2021 роки. Минулого року Спільний представницький орган репрезентативних профспілок на національному рівні опрацював 890 нормативно-правових актів. Взаємодіємо також з профільними парламентськими комітетами щодо законопроектів з питань праці, соціальної політики та регулювання соціально-трудових відносин.

- Мабуть, в умовах воєнного стану такий діалог проходить переважно в дистанційній формі?

- Так. І відверто кажучи, наші пропозиції і вимоги враховуються далеко не завжди. Тому СПО не погодив 65 законодавчих актів як такі, що звужували права працівників і профспілок. А підсилити свої позиції колективними діями, як це ми робили в мирний час, не можемо у зв’язку із законодавчими обмеженнями на період воєнного стану. Тому підчас консультацій і переговорів зі сторонами діалогу діємо силою аргументованого переконання, опираючись на Конституцію та міжнародні акти .

- Чи вдалося відновити роботу Національної тристоронньої соціально-економічної ради?

- На жаль, ні. Незважаючи на спільні зусилля профспілкової сторони і сторони роботодавців, так і не відновила роботу Національна тристороння соціально-економічна рада. Більш того, на противагу чинному Закону України «Про соціальний діалог», органами влади ініційовано розробку нового законопроєкту про соціальний діалог. При цьому робиться спроба підмінити трипартизм – громадським діалогом. Ми сподіваємося, що наші зарубіжні партнери, візит яких ми очікуємо, під час зустрічей в українському уряді та парламенті закцентують увагу на збереженні в Україні цього загальновизнаного в світі інструменту. Адже, на переконання профспілок, саме через механізм конструктивного соціального діалогу маємо спільно:

- розробити стратегії відбудови і оновлення України у повоєнний період;

- план реалізації програми з ЄС на 2024 -2027 роки щодо європейської інтеграції України;

- структурних реформ в економіці, зеленого переходу, трансформації ринку праці до умов ЄС, справедливої оплати праці, безпеки і здоров’я на роботі, соціального страхування і пенсійного забезпечення працівників тощо.

- Ну, мабуть, є певний сенс. Тому, що під час повномасштабної війни Генеральну угоду підкорегувати?

- Ми усвідомлюємо , що тристороння Генеральна угода, яка була укладена в мирний час, потребує переопрацювання під виклики і загрози, які привнесла збройна російська агресія. Це має стати актом єднання і консолідації зусиль уряду, роботодавців і профспілок в проведенні реформ на узгоджених позиціях в інтересах суспільства.

- Що має стати основою такого документу?

- Вважаємо, що в основу нової Генеральної угоди має бути покладено Європейський стовп соціальних прав та трудових норм МОП. Ми вдячні соціальним партнерам ЄС, які прийняли у Валь-Дюшесі Декларацію про прогресуючий європейський соціальний діалог, поширивши її настанови на країни-кандидати в члени ЄС. З огляду на це було б доцільно запропонувати уряду України запровадити посаду Уповноваженого з соціального діалогу на національному рівні на зразок спеціальної посади – європейського посланника Єврокомісії.

Джерело: https://blogs.korrespondent.net/blog/events/4677332/

(За матеріалами сайту ФПУ www.fpsu.org.ua)

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання