Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Актуально

До уваги членських організацій облпрофради!

Шановні спілчани!

З 3 квітня 2023 року апарат Миколаївської обласної ради профспілок працює в офісних приміщеннях Будинку спілок облпрофради.

При необхідності можна звертатися:

- з загальних питань до голови облпрофради

Онищенко Любові Миколаївни за тел. 050-175-57-66;

- з організаційних питань до завідувачки відділу з організаційних питань облпрофради

Євстаф’євої Наталії Петрівни за тел. 068-100-12-10;

- з фінансових питань до завідувачки фінансового відділу-головного бухгалтера облпрофради

Кушнір Лілії Іванівни за тел. 068-865-82-31;

- з питань трудового законодавства до завідувачки відділу з правової роботи

Чернової Олени Вікторівни за тел.096-043-73-84.

ПРЕЗИДІЯ ФПУ. З турботою про людей праці

alt

27 березня 2024 року в Будинку профспілок відбулось засідання Президії Федерації профспілок України.

Президія під головуванням Голови ФПУ Григорія Осового розглянула актуальні питання профспілкового діяльності.

З метою встановлення справедливих умов соціального захисту працівників, які постраждали і зазнали ушкодження здоров’я під час виконання ними трудових обов’язків та сімей загиблих внаслідок бойових дій працівників, за рішенням Ради ФПУ була створена робоча група, яка напрацювала профспілкові пропозиції до законопроекту щодо змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

alt

Заслухавши доповідь керівника робочої групи Українця С.Я. та провівши дискусію з цього питання, Президія ФПУ схвалила проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», порівняльні таблиці та пояснювальні записки до нього, розроблені робочою групою ФПУ. Запропонувавши Ст.7 Закону доповнити переліком осіб, на яких поширюється його дія, працівниками підприємств, установ, які під час виконання трудових обов’язків у період воєнного стану внаслідок ракетних, артилерійських обстрілів, інших бойових дій зазнали поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, що призвело до часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності. Також запропоновано ухвалити Порядку та критерії надання статусу учасника війни особам, які працювали на підприємствах.

Поширення дії Закону на сім’ї працівників підприємств, організацій, установ, які загинули або померли внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, внаслідок ракетних, артилерійських обстрілів, інших бойових дій під час виконання трудових обов’язків у період воєнного стану.

Президія ФПУ постановила звернутися до представників профспілок у Верховній Раді України, інших народних депутатів, як суб’єктів права законодавчої ініціативи, з проханням виступити ініціаторами й офіційно внести зазначений законопроєкт для прийняття його Верховною Радою України як закону України.

Голові ФПУ доручено звернутися до всеукраїнських профспілкових об’єднань, Уряду, всеукраїнських об’єднань роботодавців, парламентських депутатських фракцій, народних депутатів України з проханням підтримати законопроєкт під час його розгляду у ВРУ.

Іншим важливим питанням, яке розглянула Президія ФПУ і прийняла рішення - надання разової фінансової допомоги спілчанам, постраждалим внаслідок воєнної агресії росії, під час виконання ними трудових обов’язків із розрахунку 6500 грн на одну особу. Допомогу надано відповідно до поданої членськими організаціями ФПУ інформації, за рахунок коштів Грантової Угоди від 20.09.2023 року «Підтримка українських профспілок у контексті війни», укладеної з Міжнародною Конфедерацією профспілок.

Президія ФПУ також надала безповоротну фінансову допомогу Об’єднанню профспілок Харківської області в розмірі 100,0 тис. грн з метою інституційної підтримки статутної діяльності в умовах військового стану за рахунок коштів міжнародної допомоги в рамках Грантової угоди з Міжнародною конфедерацією профспілок.

З цих же джерел вирішено надати безповоротну фінансову допомогу Херсонській обласній міжгалузевій раді професійних спілок в розмірі 150,0 тис. грн з метою інституційної підтримки статутної діяльності в умовах військового стану та Федерації профспілкових організацій Чернігівської області в розмірі 100,0 тис. грн з метою прискорення відновлення пошкодженої внаслідок військових дій росії Будинку спілок.

Розглянувши інформацію про пропозиції ФПУ щодо визначення розміру мінімальної заробітної плати на 2025 рік, а також з метою реалізації положень пункту Генеральної угоди та додатку 4 до неї «Регламент ведення колективних переговорів щодо встановлення розміру мінімальної заробітної плати», Президія постановила доручити представникам ФПУ в робочій Комісії повноважних представників профспілкової Сторони з ведення колективних переговорів щодо встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2025 рік при проведенні колективних переговорів відстоювати позицію щодо встановлення з 1 січня 2025 року мінімальної заробітної плати не нижче 50% від прогнозної середньомісячної заробітної плати працівників на кінець 2024 року.

alt

Разом з тим, у Постанові Президії зазначено: «враховуючи складну економічну ситуацію в країні та негативний вплив на економіку внаслідок збройної агресії росії, можливим компромісним варіантом можна вважати встановлення мінімальної заробітної плати на рівну не нижче фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням прогнозного індексу споживчих цін.

alt

Члени Президії затвердили Зведені статистичні дані членських організацій ФПУ за 2023 рік та обговорили стан профспілкового руху в умовах війни, продовжили повноваження діючого складу Молодіжної ради ФПУ, її керівництва до закінчення в Україні дії правового режиму воєнного стану, ухвалили низку рішень, пов’язаних з діяльністю господарсько-майнового комплексу тощо.

А також організаційні питання, які стосуються участі делегації ФПУ у профспілковому саміті на підтримку України у м. Люблін (Польща)

Президія ФПУ прийняла рішення провести восьме засідання Ради Федерації профспілок України 30 травня 2024 року в м.Києві.

Прес-центр ФПУ

(За матеріалами сайту ФПУ www.fpsu.org.ua)

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання