Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Коли працівник може отримати компенсацію за травму на виробництві: відповідь ПФУ

alt

Не завжди на підприємствах з небезпечним виробництвом дотримуються основних вимог щодо безпечних умов праці. У таких ситуаціях найчастіше трапляються нещасні випадки на виробництві. Як наслідок працівник отримує травму і виникає необхідність отримати компенсацію.

Про це повідомляє Міністерство юстиції та Пенсійний фонд України.

У разі виникнення нещасного випадку працівник повинен дотримуватись наступного алгоритму дій.

Потерпілий або інші співробітники, якщо він сам не може, повинні вжити всіх можливих заходів, необхідних для надання допомоги потерпілому та негайно повідомити про нещасний випадок:

- безпосередньому керівнику робіт,

- службі охорони праці підприємства (установи, організації)

- або іншій уповноваженій особі підприємства (установи, організації);

Безпосередній керівник робіт зобов'язаний:

- терміново організувати надання першої домедичної допомоги потерпілому та забезпечити у разі потреби його направлення до закладу охорони здоров'я;

- негайно повідомити роботодавця про те, що сталося;

- зберегти до прибуття комісії з розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку обстановку на робочому місці, машини, механізми, обладнання, обладнання в такому стані, в якому вони перебували на момент нещасного випадку, якщо це не загрожує життю та здоров'ю інших працівників та не призведе до більш тяжких наслідків чи порушення виробничих процесів;

Медична установа, куди доставлений або звернувся потерпілий, фіксує факт нещасного випадку на виробництві зі слів потерпілого або осіб, що його доставили (якщо сам потерпілий не може про це повідомити, наприклад, при несвідомому стані).

Невідкладно медична установа передає з використанням засобів зв'язку та протягом доби на паперовому носії екстрене повідомлення про звернення потерпілого з посиланням на нещасний випадок на виробництві підприємству-роботодавцю потерпілого, територіальному органу Державної служби України з праці та управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування .

Роботодавець після отримання інформації протягом двох годин зобов'язаний повідомити, крім вищезгаданих установ також:

- керівника підприємства, на території якого стався нещасний випадок, якщо потерпілий є працівником іншого підприємства;

- керівника первинної організації профспілки незалежно від членства потерпілого у профспілці, а у разі відсутності профспілки – уповноважена найманими працівниками особа з питань охорони праці;

- уповноважений орган чи наглядова рада підприємства (у разі його утворення);

- орган Державної служби України з надзвичайних ситуацій у разі, коли нещасний випадок стався внаслідок пожежі.

У разі, якщо нещасний випадок підлягатиме спеціальному розслідуванню (нещасний випадок зі смертельним наслідком або який спричинив тяжкі наслідки, у тому числі з можливою інвалідністю потерпілого тощо) додатково повідомляються місцева держадміністрація або орган місцевого самоврядування (у разі відсутності уповноваженого органу), наглядової ради орган галузевої профспілки вищого рівня, а у разі її відсутності - територіальне профоб'єднання та орган поліції.

Комісія з розслідування нещасних випадків, які не підлягають спеціальному розслідуванню, утворюється наказом роботодавця не пізніше наступного робочого дня після отримання інформації про нещасний випадок на провадженні.

Комісія зі спеціального розслідування утворюється Державною службою України з питань праці та/або її територіальним органом протягом одного робочого дня після отримання від роботодавця письмового повідомлення про нещасний випадок або за інформацією, отриманою з інших джерел.

Одноразову допомогу у разі нещасного випадку на виробництві мають виплатити протягом місяця з дня визначення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) сталої втрати професійної працездатності.

У разі смерті потерпілого одноразову допомогу його родичам та особам, які перебували на його утриманні, виплачують також у місячний строк з дня його смерті.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання