Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Актуально

До уваги членських організацій облпрофради!

Шановні спілчани!

З 3 квітня 2023 року апарат Миколаївської обласної ради профспілок працює в офісних приміщеннях Будинку спілок облпрофради.

При необхідності можна звертатися:

- з загальних питань до голови облпрофради

Онищенко Любові Миколаївни за тел. 050-175-57-66;

- з організаційних питань до завідувачки відділу з організаційних питань облпрофради

Євстаф’євої Наталії Петрівни за тел. 068-100-12-10;

- з фінансових питань до завідувачки фінансового відділу-головного бухгалтера облпрофради

Кушнір Лілії Іванівни за тел. 068-865-82-31;

- з питань трудового законодавства до завідувачки відділу з правової роботи

Чернової Олени Вікторівни за тел.096-043-73-84.

Міжнародний жіночий день 2024: Рівність на роботі для інклюзивних суспільств і сильної демократії

alt

У цей Міжнародний жіночий день МКП нагадує, що ключ до зміцнення демократії та побудови інклюзивних суспільств лежить у просуванні рівності на робочому місці.

Жінки стикаються з системною нерівністю, включаючи нерівну участь у робочій силі, постійний гендерний розрив в оплаті праці, надмірне представництво в неформальному секторі та домагання на робочому місці.

Крім того, популістські рухи та авторитарні режими продовжують підривати десятиліттями досягнутий прогрес на шляху до рівності жінок, який включає в себе рівну участь на робочому місці, розширення економічних і політичних прав і можливостей та доступ до освіти.

Генеральний секретар МКП Люк Тріангл сказав: "Шлях до справді інклюзивного, справедливого і демократичного суспільства лежить через невпинне прагнення до гендерної рівності на роботі. Наш заклик до гендерно-трансформативного нового суспільного договору полягає у створенні середовища, в якому кожна жінка може процвітати в гідних умовах, вільних від дискримінації та насильства. У цей Міжнародний жіночий день ми підтверджуємо нашу відданість цьому баченню і виступаємо за трансформаційну політику, яка піднімає всіх працівників".

Економіка турботи: За прогнозами, інвестиції в універсальний догляд за дітьми та довготривалий догляд створять 280 мільйонів робочих місць до 2030 року. Такі інвестиції збільшать рівень зайнятості жінок на 78%, причому 84% цих робочих місць будуть офіційними, пропонуючи рятівне коло для значної кількості жінок-мігранток, які наразі виконують неофіційні функції з догляду за дітьми.

Гендерний розрив в оплаті праці: У всьому світі жінки заробляють приблизно на 20 відсотків менше, ніж чоловіки, і за нинішніх темпів для досягнення рівної оплати за рівну працю знадобиться 257 років. Подолання цього розриву потребує узгоджених зусиль, спрямованих на підвищення прозорості оплати праці, боротьбу з професійною сегрегацією, покращення балансу між роботою та особистим життям, кращий соціальний захист та справедливу мінімальну заробітну плату.

Гендерно зумовлене насильство та дискримінація у світі праці: Щоб досягти гендерної рівності, ми повинні подолати сексизм, расизм, ксенофобію та дискримінацію щодо ЛГБТКІ+ працівників та мігрантів у сфері праці. Для цього ми повинні бачити прогрес у залученні та участі жінок-працівниць - у всьому їхньому розмаїтті - на робочому місці.

Залучення профспілок: профспілки повинні очолити порядок денний гендерних перетворень через колективні переговори та соціальний діалог. Це має супроводжуватися зростанням лідерства жінок у профспілках, що є необхідною умовою для побудови інклюзивного, феміністичного та справедливого профспілкового руху.

Люк Тріангл додав: "На тлі зростаючих глобальних викликів, включаючи сплеск популістських правих ідеологій і авторитарних урядів, глобальний профспілковий рух залишається твердим у своїй прихильності до гендерної рівності та прав жінок. Ми повинні активізувати наші зусилля для досягнення гендерної рівності у сфері праці як важливого внеску в інклюзивне, мирне і демократичне суспільство".

Джерело:

https://www.ituc-csi.org/international-womens-day-2024,

7 березня 2024 ITUC

(За матеріалами сайту ФПУ www.fpsu.org.ua)

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання