Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Актуально

До уваги членських організацій облпрофради!

Шановні спілчани!

З 3 квітня 2023 року апарат Миколаївської обласної ради профспілок працює в офісних приміщеннях Будинку спілок облпрофради.

При необхідності можна звертатися:

- з загальних питань до голови облпрофради

Онищенко Любові Миколаївни за тел. 050-175-57-66;

- з організаційних питань до завідувачки відділу з організаційних питань облпрофради

Євстаф’євої Наталії Петрівни за тел. 068-100-12-10;

- з фінансових питань до завідувачки фінансового відділу-головного бухгалтера облпрофради

Кушнір Лілії Іванівни за тел. 068-865-82-31;

- з питань трудового законодавства до завідувачки відділу з правової роботи

Чернової Олени Вікторівни за тел.096-043-73-84.

ЗАПИТАННЯ – ВІДПОВІДЬ

alt

Запитання:Працівник працює за сумісництвом. За місцем основної роботи він звільнився. Чи може роботодавець перевести працівника з роботи за сумісництвом на основне місце роботи?

Відповідь: Трудовим договором є угода між працівником і роботодавцем (роботодавцем - фізичною особою), за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а роботодавець (роботодавець - фізична особа) зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін. Трудовим договором можуть встановлюватися умови щодо виконання робіт, які вимагають професійної та/або часткової професійної кваліфікації, а також умови щодо виконання робіт, які не потребують наявності у особи професійної або часткової професійної кваліфікації (ст. 21 КЗпП України).

Працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Відповідно до частини 1 ст. 1021 КЗпП України сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця - фізичної особи.

Згідно частини 4 ст. 24 КЗпП України працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудо­вого договору, оформленого наказом чи розпоряджен­ням роботодавця, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне стра­хування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до частини 1 ст. 32 КЗпП України переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організа­ції, а також переведення на роботу на інше підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість хоча б разом із підприємством, установою, організацією допускається тільки за згодою працівника, за винятком випадків, пе­редбачених у ст. 33 цього Кодексу, та в інших випадках, передбачених законодавством.

Згідно з п. 31 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 р. № 9 відповідно до ст. 32 КЗпП України переведення на іншу роботу допускається тільки за згодою працівника. Переведенням на іншу роботу вважається доручення пра­цівникові роботи, що не відповідає спеціальності, кваліфі­кації чи посаді, визначеній трудовим договором.

Як вбачається із вищезазначеного, чинним законодавством не передбачено переве­дення працівника з роботи за сумісництвом на основне місце роботи.

При зміні основного робочого місця на роботу за су­місництвом чи навпаки змінюється суть трудового договору, але не змінюється посада (робота), у зв'язку з чим переведення не вбачається можливим. У зв’язку з цим, працівник погоджуючись виконувати роботу на умовах трудового договору за основним місцем роботи, замість сумісництва, має бути звільнений з займаної посади за сумісництвом та прийнятий на роботу за основним місцем роботи.

Відповідно, працівник має написати дві заяви: на звільнення, наприклад, за власним бажанням або за угодою сторін, і на прийняття на роботу.

На підставі заяв працівника роботодавець видає накази про звільнення і про прийняття на роботу, та надсилає до органів ДПС повідомлення про прийняття працівника на роботу до допуску працівника до роботи за новим трудовим договором. У день звільнення роботодавець зобов’язаний провести з працівником остаточний розрахунок.

Завідувачка відділу з правової роботи

Миколаївської облпрофради Олена Чернова

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання