Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Актуально

До уваги членських організацій облпрофради!

Шановні спілчани!

З 3 квітня 2023 року апарат Миколаївської обласної ради профспілок працює в офісних приміщеннях Будинку спілок облпрофради.

При необхідності можна звертатися:

- з загальних питань до голови облпрофради

Онищенко Любові Миколаївни за тел. 050-175-57-66;

- з організаційних питань до завідувачки відділу з організаційних питань облпрофради

Євстаф’євої Наталії Петрівни за тел. 068-100-12-10;

- з фінансових питань до завідувачки фінансового відділу-головного бухгалтера облпрофради

Кушнір Лілії Іванівни за тел. 068-865-82-31;

- з питань трудового законодавства до завідувачки відділу з правової роботи

Чернової Олени Вікторівни за тел.096-043-73-84.

У Мінекономіки розповіли, яких заходів вживають для працевлаштування ветеранів

alt

Уряд прагне створювати умови, в яких ветерани російсько-української війни захочуть відкривати бізнеси, повертатися на свою попередню роботу чи знаходити нову. Про це заявила заступниця міністра економіки Тетяна Бережна.

«Зараз Україна бореться із кризою на ринку праці. Ми маємо структурне безробіття. Ця проблема б'є по економіці, а отже по бюджету і можливостях підтримувати наш сектор безпеки і оборони. Тому, якщо ми створимо умови, в яких ветерани захочуть відкривати бізнеси, повертатися на свою попередню роботу чи знаходити нову — це безпосередньо впливатиме на темпи економічного відновлення», — зазначила Бережна.

Фінансова підтримка від держави

За її словами, в бюджеті на 2024 рік на підтримку ветеранів, ветеранок та їхніх сімей передбачено майже 14 млрд грн. Це вдвічі більше, ніж минулого року.

Також закладені кошти на реалізацію державних програм, які допомагають захисникам і захисницям самореалізовуватися та розвиватися. Зокрема, це ветеранські гранти у межах програми єРобота, програми навчання та перенавчання, щоб ветерани могли отримати більш затребувану на ринку праці спеціальність або підвищити свій професійний рівень, ваучери на навчання, програма доступної іпотеки єОселя, яка допомагає ветеранам та їхнім родинам придбати омріяне житло.

Повернення ветерана на своє старе робоче місце

Важливою складовою для ветерана є можливість повернутися на своє робоче місце, де він працював до армії. На жаль, частина наших захисників і захисниць повертаються із травмами та наслідками поранень.

«Тому вже зараз і держава, і роботодавці мають спільно подбати про безбар'єрність робочого простору для своїх працівників. Нині вже діє державна програма компенсацій для бізнесу за облаштування інклюзивних робочих місць — роботодавці можуть отримати до 120 тис. грн компенсації за придбані для своїх працівників потрібні їм меблі, обладнання, пристосування», — додала Бережна.

За словами заступниці міністра економіки, одне з завдань для уряду у 2024 році — підтримка роботодавців через пільги, компенсації облаштувань робочих місць, змін до законодавства.

Маршрут ветерана при поверненні у корпоративний простір

Нині урядовці працюють над єдиним документом, де будуть чітке визначення статусів, які може мати військовослужбовець, послуги, які для нього чи неї доступні. Буде створено нерозривний ланцюжок надання послуг для військового та членів його родини — як у період служби, так і після демобілізації.

Міністерство економіки разом з бізнесом, провідними роботодавцями почали роботу над Маршрутом ветерана при поверненні у корпоративний простір і вже мають перші напрацювання та практичні рекомендації для бізнесу, як допомогти адаптації ветеранів та ветеранок на робочому місці.

Нагадаємо, раніше аналітики порталу robota.ua провели дослідження «Наскільки роботодавці готові працевлаштовувати ветеранів?». На питання, «Чи готові ви взяти на роботу ветерана російсько-української війни: 88,1% роботодавців відповіли «Так»; 10,7% опитаних не змогли відповісти на запитання; трохи більше ніж 1% вказали, що не готові працевлаштувати ветерана.

Джерело: https://news.finance.ua/ua/u-minekonomiky-rozpovily-yakyh-zahodiv-vzhyvayut-dlya-pracevlashtuvannya-veteraniv?utm_source=news&utm_medium=email&utm_campaign=26-01-2024

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання