Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Медичні огляди працівників - 2022: Держпраці закликає роботодавців активізуватись

alt

Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII, ст.169 Кодексу законів про працю України роботодавець зобов’язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року (далі – медичний огляд працівників).

З початку встановлення карантину в Україні та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, одним із обмежувальних заходів, які були визначені постановами Кабінету Міністрів України, було питання прийняття на роботу та виконання роботи працівниками без проходження медичних оглядів.

Дозвіл на роботу, без проходження періодичних медичних оглядів працівників окремих професій, згідно з яким, на період встановлення карантину та протягом 30 днів після закінчення такого періоду, дозволялося залучення працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення, визначених переліком професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, передбачався:

- підпунктом 3 пункту 37 постанови Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» - втратив чинність на підставі Постанови КМУ № 1236 від 09.12.2020;

- підпунктом 3 пункту 5 постанови Кабінету Міністрів України від 20.05.2020 № 392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» - втратив чинність на підставі Постанови КМУ № 641 від 22.07.2020;

- пунктом 3-1 постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» - виключено на підставі Постанови КМУ № 392 від 20.05.2020;

- підпунктом 4 пункту 24 постанови Кабінету Міністрів України від 9.12. 2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» - виключено на підставі Постанови КМУ № 954 від 13.09.2021.

Таким чином, на сьогодні такий захід обмежувальних протиепідемічних заходів, як прийняття на роботу та виконання роботи працівниками без проходження медичних оглядів, не передбачений чинним законодавством.

У зв’язку з цим, роботодавцям необхідно активізувати процес організації медоглядів у 2022 році.

Процедуру проведення медичних оглядів працівників визначено Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій, який затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007 № 246, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23.07.2007 за №846/14113 (далі – Порядок)

Представники роботодавців щорічно до 1 грудня поточного року зобов’язані подати до відповідного Управління Держпраці заявку щодо визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду в наступному році.

До заявки додаються витяг зі штатного розкладу стосовно переліку всіх професій по структурним підрозділам підприємства, установи, організації та дані лабораторних досліджень умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, які роботодавець проводить згідно з п. 3.1. Порядку.

Після розгляду наданих документів за участю представника первинної профспілкової організації або уповноваженої працівниками особи складається Акт визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичним оглядам (далі – Акт).

На підставі Акту визначення категорій працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду, роботодавець складає протягом місяця у чотирьох примірниках поіменні списки працівників за формою зазначеною у додатку 2 Порядку та узгоджує їх у відділі з питань гігієни та експертизи умов праці Управління Держпраці.

Далі роботодавець укладає (або оновлює) договір про проведення медогляду з відповідними закладами охорони здоров’я, які відповідають вимогам п. 2.1 Порядку, та надає йому список працівників, які підлягають медичному огляду.

Під час прийняття на роботу, також у разі переведення на іншу роботу роботодавець повинен видати робітнику направлення на обов’язковий попередній медичний огляд за встановленою формою, в якому вказується характеристика умов праці працівника.

Роботодавець має забезпечити своєчасну та організовану явку працівників на медогляд та обстеження.

Фахівці Управління Держпраці під час підписання Заключного акту за результатами попереднього (періодичних) медичного огляду працівників надають рекомендації щодо покращення умов праці та профілактики професійних захворювань, які обов’язкові для виконання. При підписанні Заключного акту роботодавець надає інформацію про виконання заходів, запропонованих у Заключному акті за попередній рік та інформацію щодо осіб, які не пройшли медичний огляд та з яких причин.

Роботодавець несе адміністративну відповідальність за своєчасність проходження працівниками обов’язкових медоглядів і за шкідливі наслідки для здоров’я населення, спричинені допуском до роботи осіб, які не пройшли обов’язкових медоглядів – штраф згідно з ч. 5 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення (від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

За матеріалами Держпраці

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання