Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Відбулась ХХІV Миколаївська обласна міжспілкова конференція профспілок

alt

23 лютого 2021 року відбулася ХХІV Миколаївська обласна міжспілкова конференція профспілок.

Зі звітною доповіддю про роботу обласної ради профспілок за період з березня 2016 року по лютий 2021 року виступив голова обласної ради профспілок Юрій Толмачов.

Як зазначив голова облпрофради, звітний період був позначений складними та напруженими соціально-економічними умовами. На 2016-2020 роки припали активні стадії медичної, судової, освітньої, територіально-адміністративної реформ, реформи системи держуправління та ін. У 2020 році чинилися наполегливі спроби прийняття низки законопроєктів, спрямованих на звуження трудових та профспілкових прав і гарантій профспілок.

alt

Кризу в економіці та падіння рівня доходів населення поглиблювала пандемія коронавірусної хвороби COVID-19 та карантинні обмеження для стримання її розповсюдження.

У цих умовах робота профорганізацій області визначалась рішеннями VII З’їзду Федерації профспілок України, її виборних органів, рішеннями попередньої ХХІІІ обласної міжспілкової конференції, Стратегічними напрямами роботи Миколаївської обласної ради профспілок та поточними рішеннями колегіальних органів облпрофради.

На постійному контролі профспілок перебували основні питання оплати праці, зайнятості, режимів роботи, використання робочого часу та часу відпочинку на підприємствах, в установах, організаціях у сфері впливу профспілок (зокрема, додержання роботодавцем законодавства при переведенні працівників на неповний режим роботи, на дистанційну роботу, при запровадженні простою, наданні відпусток без збереження заробітної плати).

З метою захисту соціально-економічних прав спілчан, а також в рамках протидії наступу на профспілкові права у звітний період облпрофрада та обласні профорганізації галузей освіти і науки, державних установ, соціальної сфери, охорони здоров’я, ЖКГ, енергетики, культури та ін. спрямували десятки звернень до органів влади всіх рівнів.

alt

Реалізацію своїх статутних завдань профспілки області намагалися здійснювати в рамках соціального діалогу. У 2017 році було укладено територіальну угоду з соціально-економічних питань на 2017-2020 роки. У грудні 2020 року профспілковою стороною розпочато колективні переговори з укладання територіальної угоди на новий період, підготовлено її проєкт.

Тривало співробітництво облпрофради з державними органами та іншими соціальними партнерами по окремих напрямах роботи, закріплене 13 двосторонніми угодами про співпрацю.

У цілому, система соціального діалогу в області побудована відповідно до чинного законодавства, однак її робота у звітний період була нестабільною, а ефективність – невисокою.

У звітний період представники профспілок області брали участь у 4 Всеукраїнських акціях протесту, організованих Федерацією профспілок України у м.Києві. У 2020 році протестні дії (у підтримку і в рамках Всеукраїнських акцій протесту) влаштовувались і на рівні регіону.

Робота облпрофради з профактивом включала всебічний методичний супровід, навчання, надання консультацій та рекомендацій з різних аспектів профспілкової діяльності.

В обговоренні звітної доповіді взяли участь: голова обласної організації профспілки працівників охорони здоров'я Євгенія Заяць,

alt

голова об'єднаної профспілкової організації ПАТ "Миколаївгаз" Ганна Севастьянова,

alt

голова обласної організації профспілки працівників АПК Антон Яковлєв та ін.

alt

alt

ХХІV Миколаївська обласна міжспілкова конференція профспілок визнала роботу обласної ради профспілок у звітному періоді задовільною.

alt

Делегати Конференції обрали головою Миколаївської обласної ради профспілок на наступний термін Юрія Толмачова, заступником голови облпрофради Любов Онищенко.

Делегати Конференції вирішили і надалі вдосконалювати форми і методи роботи по захисту соціально-економічних прав трудящих, всебічно використовувати надані законодавством права та повноваження, продовжувати дієву співпрацю із соціальними партнерами в питаннях захисту інтересів трудящих та прийняли відповідні постанови.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання