Миколаївська обласна рада
професійних спілок

«Карантинна» відпустка: оформлюємо правильно

alt

Фахівці територіальних органів Держпраці нагадують особливості оформлення відпустки без збереження заробітної плати у період карантину як найбільш вживаної форми зупинення активної трудової діяльності.

Надання відпусток регламентовано Кодексом законів України про працю (далі – КЗпП) та Законом України «Про відпустки».

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» внесено зміни до ст. 84 КЗпП та ст. 26 Закону України «Про відпустки». Змінами передбачено, що у разі встановлення Кабінетом Міністрів України карантину, відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний термін, встановлений ч. 2 ст. 84 КЗпП та ч. 3 ст.26 Закону України «Про відпустки» (не більше 15 календарних днів на рік).

Таким чином, на сьогодні відпустка без збереження заробітної плати може тривати протягом усього карантину, та її строк не враховується в 15-денну норму на рік для таких відпусток, яка передбачена ч. 2 ст.84 КЗпП та ч. 3 ст.26 Закону України «Про відпустки».

Така відпустка без збереження заробітної плати надається працівнику на підставі письмової заяви, в якій він зазначає:

- причину, з якої просить надати неоплачувану відпустку;

- дату початку відпустки;

- тривалість відпустки.

У заяві слід зазначити: «У зв’язку із запровадженням карантину», а також зробити посилання на постанову Кабінету Міністрів України, за якою вводиться карантин. Наразі це – Постанова Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211.

На підставі заяви працівника керівником видається наказ (розпорядження) про надання працівникові відпустки без збереження заробітної плати.

Така відпустка не подовжується на кількість святкових і неробочих днів, що припадають на неї.

При продовженні карантину відпустка без збереження заробітної плати може бути продовжена та надаватися стільки разів, скільки буде провадитись такий режим.

Надати таку безоплатну відпустку можна лише за бажанням працівника, а не з ініціативи роботодавця. Примусове направлення працівників у відпустку за власний рахунок може буте розцінено як грубє порушення законодавства про працю, відповідальність за яке передбачається ст. 172 Кримінального кодексу України та ст.41 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Роботодавець вправі як надати таку відпустку, так і відмовити у її наданні. І в разі відмови роботодавця перевести трудові відносини на «карантинні рейки» слід іншим способом: через встановлення режиму надомної (дистанційної) праці, простою тощо.

Винятком буде ситуація, передбачена в Законі України «Про відпустки» для іншого виду відпустки без збереження заробітної плати на час карантину, яку надають працівникам на підставі суб'єктивного права, тобто в обов'язковому порядку, не зважаючи на бажання чи небажання цього з боку роботодавця. А саме: у п. 3-1 ч. 1 ст. 25 Закону України «Про відпустки» передбачено: відпустка без збереження заробітної плати надається працівникові в обов'язковому порядку, якщо це матері або інша особа, зазначена у ч. 3 ст. 18 цього Закону, а відпустка потрібна для догляду за дитиною віком до 14 років на період оголошення карантину на відповідній території.

До інших осіб, які можуть претендувати на таку відпустку, крім матері, належать: батько дитини, баба, дід чи інший родич, який фактично доглядає за дитиною, або особа, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, один із прийомних батьків чи батьків-вихователів.

Отже, у наданні такої «батьківської» відпустки роботодавець не може відмовити працівнику. Для того, щоб піти у таку відпустку, працівнику також слід написати заяву про її надання, а роботодавцю видати на його підставі відповідний розпорядчий документ.

Із наказом про надання «карантинної» відпустки (як «батьківської», так і на загальних підставах) працівник має бути ознайомлений «під підпис».

ГУ Держпраці в Одеській області http://www.od.dsp.gov.ua/

Управління Держпраці в Миколаївській області http://mk.dsp.gov.ua/news/

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання