Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Відпускні після реорганізації: якщо працівників переведено до підприємства-правонаступника

alt

Відповідно до частини третьої статті 36 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) у разі реорганізації підприємства, установи, організації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується.

Згідно з роз’ясненням Мінсоцполітики у листі від 11.05.2017 № 1398/0/101-17, у такому випадку до трудових книжок працівників вносять лише запис щодо реорганізації підприємства, установи, організації (пункт 2.15 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58).

У цьому випадку обчислення середньої заробітної плати за час щорічної та інших видів відпусток, а також компенсації за невикористані відпустки проводиться з урахуванням пункту 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 № 100 (далі – Порядок), а саме, виходячи із нарахованої працівникові заробітної плати за 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки. Якщо працівником відпрацьовано менше 12 календарних місяців, то обчислення середньої заробітної плати провадиться виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто, з першого числа місяця після оформлення до першого числа місяця, в якому надається відпустка. Якщо працівником не відпрацьовано жодного повного календарного місяця, розрахунки проводяться виходячи з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.

Водночас, якщо працівника переведено (за його згоди) на інше підприємство, в установу, організацію відповідно до п.5 ч.1 ст.36 КЗпП, то це є підставою для припинення трудового договору. У такому випадку розрахунковий період для обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження відповідно до Порядку визначатиметься за новим місцем роботи.

Якщо у працівника є невикористана щорічна відпустка, то згідно зі ст. 24 Закону України «Про відпустки» він при звільненні за переведенням може написати заяву про перерахування грошової компенсації за невикористану щорічну відпустку на рахунок нового підприємства. У такому випадку працівникові за його бажанням щорічна відпустка повної тривалості може бути надана до настання шестимісячного строку безперервної роботи у перший рік роботи на новому підприємстві (п.8 ч. 7 ст.10 Закону України «Про відпустки»). Компенсація, нарахована за попереднім місцем роботи за невикористані дні щорічної відпустки і перерахована на рахунок підприємства, на яке переведено працівника, не виплачується. Розрахунок відпускних здійснюється у вказаному вище періоді.

Якщо такої заяви працівником не подано, грошова компенсація за невикористану відпустку має бути виплачена працівнику при звільненні з попереднього місця роботи (підприємства, що реорганізовано).

Підготовлено з використанням публікацій сайту http://www.visnuk.com.ua/

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання