Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Пенсії: питання і відповіді

Миколаївський обласний центр зайнятості роз'яснює:

Шукачі роботи при зверненні до служби зайнятості часто ставлять питання, які стосуються їхнього матеріального забезпечення не лише на сьогоднішній день, але й на майбутнє, тобто пенсії. З питаннями, які найчастіше виникають в повсякденній роботі, Миколаївська обласна служба зайнятості звернулася до Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області за компетентними роз’ясненнями. Відповідає на питання начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області Наталія Єфремова. 

Питання. Яким чином працівник підприємства (організації, установи) може контролювати сплату роботодавцем страхових внесків до Пенсійного фонду?

Відповідь. Працівник підприємства (організації, установи) може контролювати сплату роботодавцем страхових внесків до Пенсійного фонду шляхом звернення з відповідним питанням до управління Пенсійного фонду України за місцем реєстрації роботодавця.

Питання. Як обчислюється страховий стаж працівників, щодо яких є заборгованість з виплати заробітної плати і відповідно заборгованість зі сплати страхових внесків до Пенсійного фонду України?

Відповідь. Якщо підприємство (організація, установа, фізична особа-підприємець), яка використовує найману працю, має заборгованість зі сплати страхових внесків до Пенсійного фонду, то період, за який не сплачено страхові внески, не буде враховуватися до страхового стажу найманих працівників, які працювали в цьому періоді.

Відповідно до статті 24 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» страховий стаж - це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та, за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

 

Питання. Яким чином буде обчислюватися страховий стаж особи, стосовно якої при звільнені були сплачені страхові внески до Пенсійного фонду України як застрахованою особою, так і роботодавцем, але підприємство є боржником зі сплати внесків до Пенсійного фонду?

Відповідь. Відповідно до п.6 ст. 25 ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», якщо підприємство має заборгованість зі сплати єдиного внеску до Пенсійного фонду, сплачені цим підприємством суми єдиного внеску зараховуються в рахунок сплати цієї заборгованості у порядку календарної черговості її виникнення. При цьому, якщо заборгованість не буде погашена в повному обсязі, то період, за який не сплачено єдиний внесок, не буде враховуватися до страхового стажу найманих працівників, які працювали в цьому періоді.

Страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду відповідно до вимог Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку - на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності цим Законом.

Страховий стаж обчислюється в місяцях. Неповний місяць роботи, якщо застрахована особа підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню або брала добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків є не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків є меншою, ніж мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови здійснення в порядку, визначеному правлінням Пенсійного фонду, відповідної доплати до суми страхових внесків таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

Питання. З 1 жовтня 2011р. набрав чинності Закон України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи». Цим законом вносяться зміни і до Закону України «Про зайнятість населення» в частині забезпечення права на достроковий вихід на пенсію. В яких положеннях проявлять себе ці зміни?

Відповідь. Змінами, внесеними Законом до підпункту «г» пункту 1 статті 26 Закону України «Про зайнятість населення» передбачаються особливі гарантії працівникам передпенсійного віку, трудовий договір з якими було розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідацією, реорганізацією, перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників, і військовослужбовцям, звільненим з військової служби у зв’язку зі скороченням чисельності або штату без права на пенсію. За умови їх реєстрації в службі зайнятості протягом семи календарних днів після звільнення як таких, що шукають роботу, гарантується право на достроковий вихід на пенсію за півтора року до досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» або віку, що дає право на призначення пенсії відповідно до законів України «Про державну службу», «Про статус народного депутата України», «Про прокуратуру», «Про наукову і науково-технічну діяльність» (за наявності відповідних умов), у разі якщо до визнання такої особи безробітною для неї неможливо було підібрати підходящу роботу та якщо вона має страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, передбачений абзацом першим частини першої статті 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», тобто для чоловіків 35 років, для жінок 30 років

Питання. Як буде реалізовано право жінок, які бажають оформити достроковий вихід на пенсію в 55 років?

Відповідь. Відповідно до пункту 72 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», до 1 січня 2015 року право на достроковий вихід на пенсію мають жінки, яким виповнилося 55 років, за наявності страхового стажу не менше 30 років та за умови звільнення їх з роботи. У випадку, якщо виконуються зазначені умови і жінка перебуває на обліку в службі зайнятості та виявила бажання оформити дострокову пенсію, вона обов’язково знімається з обліку у зв’язку з призначенням пенсії за віком, на підставі абзацу 7 пункту 20 Порядку реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 р. № 219.

Для жінок, які були зареєстровані в державній службі зайнятості до набрання чинності Закону та мали право на виплату допомоги по безробіттю тривалістю до 720 календарних днів як особа передпенсійного віку (за 2 роки до настання права на пенсію) до досягнення 55 років, починаючи з 1 жовтня п.р. виплата допомоги по безробіттю може продовжуватися і після 55 років до досягнення пенсійного віку, але загальна тривалість виплати не перевищує 720 календарних днів

На цих осіб поширюються додаткові гарантії, що передбачені статтею 5 Закону України «Про зайнятість населення» та залишається можливість працевлаштування з наданням дотації роботодавцю за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Питання. Які переваги з введенням в дію Закону, матимуть громадяни, які досягли пенсійного віку, але продовжують працювати?

Відповідь. Статтею 29 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачено підвищення розміру пенсії за віком у разі відстрочки часу її призначення.

Особі, яка набула право на пенсію за віком відповідно до цього Закону, але після досягнення пенсійного віку, передбаченого абзацом першим частини першої статті 26 цього Закону, виявила бажання працювати і одержувати пенсію з більш пізнього віку, пенсія за віком призначається з урахуванням страхового стажу на день звернення за призначенням пенсії з підвищенням розміру пенсії за віком, обчисленого відповідно до статті 27 цього Закону, на такий відсоток:

на 0,5% - за кожний повний місяць страхового стажу після досягнення пенсійного віку у разі відстрочення виходу на пенсію на строк до 60 місяців;

на 0,75% - за кожний повний місяць страхового стажу після досягнення пенсійного віку у разі відстрочення виходу на пенсію на строк понад 60 місяців.

При цьому підвищення розміру пенсії за неповний місяць страхового стажу не здійснюється.

Питання. При працевлаштуванні, в т.ч. і за направленням служби зайнятості, особлива увага людини приділяється розміру заробітної плати з розрахунком на покращення матеріального стану сьогодні та в подальшому належного пенсійного забезпечення. Які принципи закладені у визначенні заробітку в разі обчислення пенсії згідно з нововведеним Законом?  

Відповідь. Статтею 40 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачено порядок визначення заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії.

Для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами у період до 1 січня 2016 року або в разі, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 року становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року незалежно від перерв.

У разі, якщо страховий стаж становить менший період, ніж передбачено абзацом першим цієї частини, враховується заробітна плата (дохід) за фактичний страховий стаж.

За вибором особи, яка звернулася за призначенням пенсії, з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, виключаються періоди до 60 календарних місяців страхового стажу, з урахуванням будь-яких періодів одержання допомоги по безробіттю, та будь-якого періоду страхового стажу підряд за умови, що зазначені періоди в сумі складають не більш як 10 відсотків тривалості страхового стажу, врахованого в одинарному розмірі.

Додатково за бажанням особи можуть бути виключені періоди строкової військової служби, навчання, догляду за інвалідом І групи або дитиною-інвалідом віком до 16 років, за пенсіонером, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, за період з 1 липня 2000 року до І січня 2005 року, а також ці ж періоди після 1 січня 2005 року, коли особа підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню відповідно до пунктів 8, 13 і 14 статті 11 цього Закону. У всіх випадках, крім випадку, передбаченого абзацом другим цієї частини, період, за який враховується заробітна плата, не може бути меншим, ніж 60 календарних місяців.

Заробітна плата (дохід) за період страхового стажу до 1 липня 2000 року враховується для обчислення пенсії на підставі документів про нараховану заробітну плату (дохід), виданих у порядку, встановленому законодавством, а за період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року - за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

При цьому при обчисленні заробітної плати при призначенні пенсії за віком з 01.01.2012 року застосовуватиметься середня заробітна плата (дохід) у середньому на одну застраховану особу в цілому в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії. Порядок визначення показників зазначеної заробітної плати затверджується Пенсійним фондом України за погодженням з центральними органами виконавчої влади у галузі статистики, економіки, соціальної політики і фінансів.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання