Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Управління підприємством під час тимчасової непрацездатності або відпустки керівника

alt

Відповідно до статті 65 Господарського кодексу України управління підприємством здійснюється відповідно до його установчих документів на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і участі в управлінні трудового колективу.

Власник здійснює свої права щодо управління підприємством, установою, організацією (далі – підприємство) безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів.

Керівник підприємства передусім є посадовою особою, яка перебуває з підприємством у трудових відносинах, що регулюються нормами трудового законодавства України.

Відповідно до ст.74 КЗпП України громадянам, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи, надаються щорічні (основна та додаткові) відпустки із збереженням на їхній період місця роботи (посади) і заробітної плати.

Відпустка - це час відпочинку, який обчислюється в календарних днях і надається працівникам із збереженням місця роботи і заробітної плати.

Неможливість виконання працівником своїх обов’язків під час відпустки обґрунтовується також тією обставиною, що трудовим законодавством (ст.79 КЗпП України) передбачена можливість відкликання працівника з відпустки у встановленому порядку.

Виходячи зі змісту Закону України «Про відпустки» в період відпустки працівник не несе обов’язку виконувати роботу, обумовлену трудовим договором, його не можна притягнути до дисциплінарної відповідальності, а також він не має підлягати внутрішньому трудовому розпорядку.

У період відпустки керівник не може виконувати посадові обов'язки, оскільки відпустка є формою відпочинку, що гарантується усім працівникам (стаття 45 Конституції України).

Під тимчасовою втратою працездатності слід розуміти неспроможність особи виконувати свої трудові обов’язки, передбачені трудовим договором, внаслідок короткотривалих обставин об’єктивного характеру. Випадком тимчасової непрацездатності є тимчасова непрацездатність, яка триває безперервно від початку визначеного захворювання, травми тощо, підтверджується видачою листка непрацездатності з можливим продовженням лікування до відновлення працездатності, що підтверджується закриттям листка непрацездатності - «стати до роботи».

З урахуванням вищезазначеного, працівники, які перебувають у відпустці або на лікарняному згідно з нормами трудового законодавства не можуть вважатися такими, що виконують у цей період роботу, обумовлену трудовим договором.

Враховуючи викладене, а також те, що законодавством про працю не передбачено можливості продовження виконання керівником підприємства посадових обов’язків у період його відпустки або тимчасової непрацездатності, в цей період керівник не має права підписувати будь-які документи.

З метою уникнення можливих негативних наслідків у штат підприємства буде доцільним ввести посаду, наприклад, заступника керівника, обіймаючи яку працівник виконуватиме обов’язки тимчасово відсутнього керівника та матиме право підпису відповідних документів.

Підготовлено відділом з правової роботи облпрофради

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання