Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Особливості надання додаткової відпустки за роботу із шкідливими умовами праці

.jpg

Статтею 76 Кодексу законів про працю України гарантовано надання щорічної додаткової відпустки працівникам за роботу із шкідливими і важкими умовами праці.

 

Тривалість та умови надання щорічних додаткових відпусток, зокрема додаткової відпустки за шкідливі умови праці, визначено Законом України «Про відпустки» (далі – Закон).

 

Професії та посади, працюючи за якими можна отримати таку відпустку, визначені Списком виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників у яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, затвердженим постановою КМУ від 17.11.1997 № 1290 (далі – Список № 1290).

 

Таку відпустку надають згідно статті 7 Закону працівникам зі Списку № 1290, зайнятим на роботах, пов’язаних із негативним впливом на здоров’я шкідливих виробничих факторів. Максимальна її тривалість – 35 календарних днів.

 

Відповідно до частини 2 статті 7 Закону, конкретну тривалість додаткової відпустки визначають у колективному договорі залежно від фактичної зайнятості працівника в шкідливих та важких умовах.

 

Відповідно статті  9 Закону до стажу роботи, що дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими умовами праці, зараховуються:

 

· час фактичної роботи із шкідливими, важкими умовами праці, якщо працівник зайнятий у цих умовах не менше половини тривалості робочого дня, встановленої для працівників даного виробництва, цеху, професії або посади;

 

· час щорічних основної та додаткових відпусток за роботу із шкідливими, важкими умовами праці;

 

· час роботи вагітних жінок, переведених на підставі медичного висновку на легшу роботу, на якій вони не зазнають впливу несприятливих виробничих факторів.

 

Враховуючи наведене вище, періоди, коли працівник перебував: на лікарняному; у відпустці без збереження заробітної плати; у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років; у навчальній відпустці; на курсах підвищення кваліфікації; тощо виключають зі стажу для визначення тривалості додаткової відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці.

 

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання