Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Коригування середнього заробітку за час затримки фактичного розрахунку

Як вимагає ст. 116 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП), під час звільнення працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться у день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то такі суми мають бути виплачені не пізніше від наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

Повний розрахунок під час звільнення передбачає виплату заробітної плати, належної працівнику до дня звільнення (включаючи цей день, адже він є останнім робочим днем), індексації, компенсації за всі дні невикористаної відпустки тощо.

Перед виплатою розрахункових сум роботодавець повинен письмово повідомити працівника про нараховані суми, що належать йому під час звільнення. У разі спору про розмір таких сум працівникові в усякому випадку має бути виплачено у зазначений вище строк суму, яку той не оскаржує.

Відповідно до ст.117 КЗпП, у разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівнику сум у названі строки підприємство,установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки (за всі робочі дні згідно з графіком роботи підприємства, підрозділу, працівника) до дня фактичного розрахунку.

Обчислення середньої заробітної плати в такому разі проводиться з урахуванням положень Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 №100 (далі – Порядок).

Як визначено у п.2 Порядку, у всіх випадках збереження середньої заробітної плати (крім оплати часу відпусток) середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні два календарних місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата. За п.3 Порядку, під час обчислення середньої заробітної плати за два місяці включаються: основна заробітна плата (тарифна ставка або оклад); доплати та надбавки; премії, які не мають одноразового характеру; винагорода за підсумками роботи за рік та вислугу років; індексація тощо.

Згідно з п. 8 Порядку, нарахування виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, проводяться множенням середньоденного заробітку на число робочих днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком. Середньоденна заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані впродовж двох місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих днів.

Якщо впродовж періоду збереження за працівником середньої заробітної плати у зв’язку з порушенням строків виплати заробітної плати на підприємстві були підвищені посадові оклади, тарифні ставки (у тому числі за посадою працівника, з яким своєчасно не розрахувалися), то заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються для обчислення середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення підлягає коригуванню на коефіцієнт підвищення тарифних ставок, посадових окладів, відповідно до п.10 Порядку. Коефіцієнт коригування виплат, які враховуються для обчислення середньої заробітної плати, розраховується діленням окладу (тарифної ставки), встановленого після підвищення, на оклад (тарифну ставку) до підвищення.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання