Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника

Згідно зі статтею 105 КЗпП працівникам, які виконують на тому самому підприємстві поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов’язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника.

Розміри доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника установлюються колективним договором з урахуванням положень Генеральної, галузевої та територіальної угод. Зверніть увагу! Додатком 3 до Генеральної угодипро регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2016-2017 роки встановлено, що за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника встановлюється доплата до 100 відсотків тарифної ставки (окладу, посадового окладу) відсутнього працівника.

Виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи передбачає заміну працівника, відсутнього у зв’язку з хворобою, відпусткою, відрядженням та з інших причин, коли відповідно до чинного законодавства за ним зберігається робоче місце (посада).

Також слід ураховувати, що виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника можна доручити працівникові, в якого є відповідна освіта, кваліфікація, професійні навики. Це, як правило, працівник, який обіймає аналогічну посаду або має аналогічну професію.

Доплату за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника проводять у випадку, якщо посадовими (робочими) інструкціями не передбачено, що працівник на час відсутності іншого працівника підрозділу виконує його роботу.

Працівникові доручають виконувати додаткову роботу в порядку виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника через видання наказу (розпорядження) по підприємству, в якому зазначається назва професії, за якою буде виконуватися додаткова робота, та розмір встановленої доплати з урахуванням положень колективного договору. Працівник має бути ознайомлений із таким наказом.

За матеріалами газети

«Праця і зарплата»

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання