Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Відпустка за роботу з персональним комп’ютером: кому надається і як оплачується

Роз’яснює консультант-практик з бухгалтерського обліку

та оподаткування Олена Габрук

Наразі не можна уявити роботу в офісі без персонального комп’ютера (далі – ПК), а отже, періодично виникає запитання про надання щорічної оплачуваної відпуски за роботу з ПК. Не виняток і поточний рік.

З 18 травня 2018 року набрав чинності наказ Мінсоцполітики України від 14.02.2018 № 207 «Про затвердження вимог щодо безпеки та захисту здоров’я працівників під час роботи з екранними пристроями», яким затверджено мінімальні вимоги щодо безпеки та захисту здоров’я працівників під час роботи з екранними пристроями, в тому числі ПК.

Ці правила розроблені для запобігання несприятливої дії на працівників шкідливих факторів, які супроводжують роботу з візуальними дисплейними терміналами (далі – комп’ютерами), а саме зоровим і нервово-емоційним напруженням, що виконується у вимушеній робочій позі за локального напруження верхніх кінцівок на фоні обмеженої загальної м’язової активності (гіподинамії) під впливом комплексу фізичних факторів шуму, електростатичного поля, неіонізуючих та іонізуючих електромагнітних випромінювань.

Розглянемо, хто з працівників може претендувати на таку відпустку та як розрахувати її оплату.

Чинне трудове законодавство передбачає надання щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці (ст. 76 КЗпП), що деталізовано ст. 8 Закону України «Про відпустки» (далі – Закон):

окремим категоріям працівників, зайнятим на роботах, пов’язаних із негативним впливом на здоров’я шкідливих виробничих факторів, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним й інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я (Списки № 1 та 2 постанови Кабінету Міністрів України від 17.11.97 № 1290 «Список виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці» (далі – Список № 2) – тривалістю до 35 календарних днів;

працівникам з ненормованим робочим днем – тривалістю до семи календарних днів згідно із списками посад, робіт та професій, визначених колективним договором, угодою (Рекомендації щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, затверджені наказом Мінсоцполітики України від 10.10.97 № 7, далі – Рекомендації № 7).

Робота з ПК пов’язана з підвищеним зоровим і нервово-емоційним напруженням, тому її віднесено до роботи з особливим характером праці. Позицією 58 підрозділу «Інші види виробництв» розділу XXII «Загальні професії за всіма галузями господарства» Списку № 2 установлено право працівників за роботу з ПК на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці – тривалістю до чотирьох календарних днів.

Надання щорічної додаткової відпустки за особливий характер роботи є обов’язком роботодавця незалежно від наявності на підприємстві колективного договору. Заборонено не надавати щорічну відпустку впродовж робочого року працівникам, що мають право на додаткові щорічні відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці чи з особливим характером роботи (ст. 11 Закону).

За порушення передбачено:

· фінансову відповідальність роботодавця (підприємства або підприємця) – штраф у розмірі однієї мінімальної заробітної плати на день установлення порушення (абзац другий ч. 2 ст. 265 КЗпП);

· адміністративну відповідальність – штраф на посадових осіб у розмірі від 510 до 1700 грн., за по­вторного порушення – від 1700 до 5100 грн.

Порядок застосування Списку № 2 затверджено наказом Мінпраці України від 30.01.98 № 16 «Поря­док застосування Списку вироб­ництв, робіт, професій і посад пра­цівників, робота яких пов'язана з під­вищеним нервово-емоційним та ін­телектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здо­ров’я, що дає право на щорічну до­даткову відпустку за особливий характер праці», відповідно до якого ця норма поширюється на всіх працівників виробництв, цехів, професій та посад за позицією 58 Списку № 2, які у своїй роботі застосовують ПК, не­зважаючи на галузеву належність підприємства.

Отже, працівники, які за посадо­вими обов'язками працюють з ПК,можуть претендувати на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці. Визначення трива­лості щорічної додаткової відпустки за роботу з ПК є правом роботодав­ця. Таку відпустку може бути вста­новлено для всіх працівників, що мають на неї право, однакової три­валості, а може роботодавець обе­ре диференційований підхід і різним категоріям працівників буде вста­новлено різну тривалість відпустки в межах законодавчо визначеного терміну. Перелік посад, для яких установлюється така відпустка, її конкретну тривалість роботодавець фіксує в колективному чи трудовому договорі (ч. 2 ст. 8 Закону).

Основна умова надання такої від­пустки – робота з ПК не менш як половину тривалості робочого дня, вста­новленого для працівників виробництв, цехів, професій і посад. Додат­кова відпустка за роботу з ПК надаєть­ся пропорційно до фактично відпра­цьованого в цих умовах часу. Зверніть увагу, що до стажу, що дає право на таку відпустку, зараховується лише час, коли працівник дійсно працював, тобто виконував свої трудові обов’яз­ки, а не просто перебував утрудових відносинах з роботодавцем. Періоди, в які працівники були звільнені від роботи у зв’язку з призовом на військову службу під час мобілізації, до стажу роботи, що дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці або за особливий характер праці, не зараховуються.

Стаж роботи, що дає право на відпустку за роботу з ПК, включає:

· час фактичної роботи з особливим характером праці (з ПК), якщо працівник зайнятий у цих умовах не менш як половину тривалості робочого дня, встановленої для працівників такого виробництва, цеху, професії або посади;

· час щорічних основної та додаткових відпусток за особливий характер праці;

· час роботи вагітних жінок, переведених на підставі медичного висновку на легшу роботу, на якій вони не зазнають впливу несприятливих виробничих факторів.

На відміну від щорічної основної відпустки до стажу, що дає право на відпустку за роботу з ПК, не зараховується період збереження місця роботи та середнього заробітку, коли працівник не виконував роботи, які дають право на таку додаткову відпустку. Це стосується періоду хвороби, відпустки без збереження заробітної плати, перебування на курсах підвищення кваліфікації, під час мобілізації працівника.

Щоб правильно обчислити тривалість відпустки, роботодавець має вести облік робочого часу, відпрацьованого в умовах особливого характеру праці, тобто потрібен щоденний облік годин роботи з ПК. Затвердженого порядку та форми обліку такого робочого часу немає. Тому на кожному підприємстві це питання вирішують самостійно, наприклад, за допомогою спеціальних комп’ютерних програм, хронометражу робочого часу або на підставі функціональних обов’язків за посадовою інструкцією, якщо це можливо.Обчислення стажу та фактичної тривалості відпустки за роботу з ПК проводиться для кожного працівника, який має право на таку відпустку.

На відміну від шкідливих умов праці для надання щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці не вимагається проведення атестації робочих місць за умовами праці, а режим роботи працівника має значення. Конкретна тривалість відпустки за роботу з ПК, як зазначалося вище, залежить від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Наприклад, на підприємстві встановлено п’ятиденний робочий тиждень, восьмигодинний робочий день, але тимчасово впроваджено режим неповного робочого дня – 3 год. на день. У цій ситуації, щоб мати право на щорічну додаткову відпустку, потрібно, щоб робота з особливим характером тривала не менш ніж 4 год. на день. У такій ситуації працівникам щорічна додаткова відпустка за роботу з ПК не надається.

Сумісники також мають право на щорічну додаткову відпустку за роботу з ПК, а тому їм, так само як і працівникам за основним місцем роботи, треба обчислювати стаж роботи, який дає право на таку додаткову відпустку.

Роботодавцям, які планують надання щорічних додаткових відпусток за кількома підставами, слід ураховувати, що надавати одночасно додаткові відпустки за особливий характер праці, що передбачає зайнятість працівника в цих умовах половину тривалості робочого часу, та не нормований робочий день, законодавством не передбачено.

Приклад. Колективним договором працівникові встановлено щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці (за роботу з ПК) тривалістю чотири календарних дні.

На підприємстві встановлено п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними (субота та неділя). За посадовими обов'язками працівник зайнятий роботою з ПК не менш як половину тривалості робочого дня.

З 1 червня 2018 року працівникові було надано щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці (робота з ПК) за період роботи з 22 травня 2017 до 21 травня 2018 року. За цей робочий період працівник перебував у щорічній основній відпустці 24 кал. дні (1 24 вересня 2017 pоку), у відпустці без збереження заробітної плати – 14 кал. днів (16 – 29 листопада 2017 року) та хворів – 12 кал. днів (1-12лютого 2018 року).

Скільки днів щорічної додаткової відпустки роботодавець мав надати працівникові за фактично відпрацьований з комп’ютером час?

Розрахунки

Кількість робочих днів у році – 249;

стаж роботи з особливими умовами праці (з комп’ютером) – 249 кал. днів мінус 11 святкових днів мінус 14 кал. днів мінус 12 кал. днів = 212 кал. днів;

тривалість такої відпустки за фактично відпрацьований час із комп’ютером упродовж робочого року – 3 кал. дні (212 кал. днів: 249 кал. днів х 4 кал. дні).

Черговість надання щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, в тому числі за роботу з ПК, визначається графіком, затвердженим роботодавцем за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводиться до відома всіх працівників (ч. 10 ст. 10 Закону). Якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на щорічну додаткову відпустку за попередній рік чи за кілька попередніх років, він має право використати її. Законодавством не передбачено терміну давності, після якого працівник втрачає право на щорічні відпустки в разі їхнього невикористання.

Часто виникає питання щодо можливості заміни відпустки за роботу з ПК грошовою компенсацією. На таку відпустку поширюються всі норми, які стосуються надання щорічних відпусток або заміни їх грошовою компенсацією. Таким чином, працівники, що мають право на таку відпустку, але не скористалися нею, мають право на грошову компенсацію в разі звільнення або без звільнення в порядку, встановленому ст. 24 Закону, а саме: тривалість наданої працівникові щорічної основної та додаткових відпусток не повинна бути менш ніж 24 календарних дні.

Наприклад, якщо загальна тривалість щорічної відпустки працівника становить 27 календарних днів (24 календарних дні – щорічна основна відпустка і три календарних дні – щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці), то за умови фактичного використання 24 календарних днів за відповідний робочий рік, за три календарних дні невикористаної щорічної відпустки за заявою працівника може бути виплачено грошову компенсацію.

Працівникам віком до 18 років заборонено замінювати компенсацією всі види відпусток.

За матеріалами газети

«Праця і зарплата» № 30

від 8 серпня 2018 року

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання