Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Атестація робочих місць за умовами праці: правові підстави та порядок встановлення або відміни пільг та компенсацій за умовами праці

За ст. 7 Закону України «Про охорону праці», працівники, зайняті на роботах із шкідливими та важкими умовами праці, мають право на оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення, скорочену тривалість робочого часу, щорічну додаткову оплачувану відпустку, пільгову пенсію, оплату праці в підвищеному розмірі, безплатне забезпечення лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами, газованою солоною водою, та інші пільги і компенсації, що надаються у визначеному законодавством порядку.

Віднесення робіт до категорії із шкідливими і важкими умовами праці та визначення права працівників на пільги і компенсації за роботу в цих умовах здійснюється на підставі результатів атестації робочих місць за умовами праці. Порядок проведення атестації визначено постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 № 442 (далі – Порядок) та Методичними рекомендаціями для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженими постановою Міністерства праці України від 01.09.1992 № 41 (далі — Методичні рекомендації).

Відповідно до п.4 Порядку, атестацію проводить атестаційна комісія, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству. До складу комісії включається уповноважений представник виборного органу первинної профспілкової організації.

Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації робочих місць покладається на керівника підприємства.

Правовою підставою для проведення атестації робочих місць за умовами праці є чинні законодавчі та нормативні акти з питань охорони і гігієни праці; Списки №1 і №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 №461; Списки виробництв, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 №1290; Перелік виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2001 №163.

За результатами атестації робочих місць за умовами праці, згідно з п. 6.7 Методичних рекомендацій, атестаційна комісія підприємства складає такі переліки:

-                Перелік робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, працівникам яких підтверджено право на пільги і компенсації, передбачені законодавством (погоджують з профспілкою підприємства);

-                Перелік робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, працівникам яких пропонується встановити пільги і компенсації за рахунок коштів підприємства;

-                Перелік робочих місць з несприятливими умовами праці, на яких необхідно здійснити першочергові заходи з їх поліпшення.

За результатами атестації робочих місць деяким працівникам може бути зменшено розмір компенсацій за роботу із шкідливими і важкими умовами праці (тривалість щорічної додаткової відпустки, доплати тощо) або взагалі не підтверджено право на певні пільги та компенсації. Тому, за необхідності, може бути складено Перелік робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад, працівникам яких не підтверджено право на пільги і компенсації, передбачені законодавством.

У цьому Переліку обов’язково слід зазначити причину, за якою право на відповідну пільгу чи компенсацію не підтверджено. Переліки складають на підставі заповнених і підписаних головою та членами атестаційної комісії підприємства Карт умов праці, що містять, зокрема, інформацію про пільги і компенсації за роботу із шкідливим і важкими умовами праці. Слід зазначити, що Карту умов праці підписують усі члени атестаційної комісії, а з її змістом ознайомлюють під підпис працівників, зайнятих на відповідному робочому місці. Отже, працівники, яким не підтвердилось право на певну пільгу чи компенсацію, дізнаються про це під час ознайомлення з Картою умов праці.

Усі переліки, підписані головою атестаційної комісії підприємства, схвалюють на засіданні атестаційної комісії, додають до проекту наказу по підприємству про результати атестації робочих місць, а після їх затвердження наказом — до колективного договору підприємства.

Працівники мають право на відповідні пільги і компенсації за роботу із шкідливими і важкими умовами праці з дати видання наказу про результати атестації робочих місць. Тож і втрачають працівники право на пільги і компенсації у разі не підтвердження права на них за результатами атестації також з дати видання наказу про результати атестації робочих місць.

За роз’ясненнями Мінсоцполітики у газеті «Праця і зарплата» №13 від 04.04.2018 та матеріалами порталу «Служба охорони праці» https://www.sop.com.ua/article/54-qqq-14-m3-25-03-2014-pro-skasuvannya-plg-kompensatsy

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання