Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Оплата часу відрядження у випадку вибуття до відрядження (прибуття з нього) у вихідний день

Питання відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон визначені Інструкцією про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженою наказом Мінфіну України від 13.03.98р. №59 (в редакції наказу від 17.03.2011р. №362; далі – Інструкція).

П.10 Інструкції передбачено, що якщо працівник відбуває у відрядження у вихідний день, то йому після повернення з відрядження в установленому порядку надається інший день відпочинку.

Відповідно до п. 11 Інструкції, якщо наказом про відрядження передбачено повернення працівника з відрядження у вихідний день, то працівникові може надаватися інший день відпочинку за законодавством у сфері регулювання трудових відносин.

Відповідно до чинного законодавства, дні відпочинку (вихідні дні) не оплачуються.

При цьому, дія Інструкції є обов’язковою лише для органів державної влади, підприємств, установ та організацій, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів.

Госпрозрахункові підприємства, згідно зі ст.15 Закону України «Про оплату праці», самостійно встановлюють у колективному договорі форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими і територіальними угодами.

Отже, умови встановлення і розміри оплати праці працівників, у тому числі і за період відрядження, госпрозрахункові підприємства визначають самостійно в колективному договорі.

Оплата праці за час перебування у відрядженні здійснюється з урахуванням ст.121 КЗпП, згідно з якою працівникам, які направляються у службове відрядження, оплачують виконану роботу відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати не може бути нижчим від середнього заробітку.

Тобто в разі направлення працівника у відрядження порівнюються суми його середньоденного і денного заробітку відповідно до умов трудового договору. Якщо денний заробіток вищий за середньоденний заробіток, слід заплатити за час відрядження заробітну плату, а якщо вищий середньоденний заробіток, то виплачується середня заробітна плата.

До денного заробітку працівника, який має порівнюватися із середньоденним заробітком, включаються всі елементи заробітної плати, які працівник одержить у місяці, в якому його направляють у відрядження (оклад, премії тощо).

Середньоденна заробітна плата розраховується з урахуванням положень Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 № 100.

Отже, госпрозрахункові підприємства, керуючись наданими їм чинним законодавством правами, усі питання стосовно відряджень мають урегулювати в колективному договорі. У тому числі, у колективному договорі підприємства, установи, організації в межах фінансових можливостей можуть бути встановлені додаткові порівняно з чинним законодавством гарантії та компенсації (зокрема і під час службових відряджень), а також передбачені норми щодо оплати днів вибуття до (прибуття з) відрядження у вихідний день.

 

За роз’ясненням Мінсоцполітики у газеті «Праця і зарплата» №13 від 04.04.2018

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання