Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Права працівника на відкликання заяви про звільнення

Чи має право працівник відкликати раніше подану заяву про звільнення?

Право працівника за своєю ініціативою розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні, передбачено статтею 38 Кодексу законів про працю України (далі-КЗпП України).

Зазначений двотижневий термін може бути скорочено, якщо заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу, зокрема у випадку:

– переїзду на нове місце проживання;

– переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість;

– вступу до навчального закладу;

– неможливості проживання у даній місцевості, підтвердженої медичним висновком;

– вагітності;

– догляду за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною-інвалідом;

– догляду за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або інвалідом І групи;

– виходу на пенсію;

– прийняття на роботу за конкурсом;

– а також з інших поважних причин.

Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний розірвати трудові відносини в строк, зазначений у заяві, і видати наказ, у якому мають бути зазначені причини й дата звільнення.

Водночас працівникові дається право відкликати раніше подану заяву про звільнення за власним бажанням. Це – безумовне право працівника.

Працівник повинен зафіксувати факт подання такої заяви роботодавцю, наприклад відіслати поштою листом з повідомленням про отримання або зареєструвати у роботодавця таку заяву про відкликання заяви про звільнення.

Проте можливість відкликання своєї заяви про звільнення залежить від того, яка підстава звільнення вказана.

У разі, коли працівник просить звільнити його за власним бажанням і в заяві не вказує дату звільнення, він повинен відпрацювати два тижні, протягом яких він має право змінити своє рішення і залишитися на роботі.

Однак, євипадок, колипрацівник позбавляється права відкликати заяву про звільнення за власним бажанням згідно з ч. 4 ст. 24 КЗпП України - якщо на його місце запрошена особа у порядку переведення з іншого підприємства, установи, організації.

У разі, коли в заяві працівника про звільнення з роботи за власним бажанням вказана дата звільнення (в передбачених законом випадках), відкликати заяву можна тільки до цієї дати.

Важливо!

При розірванні трудового договору відповідно до п. 1 ст. 36 КЗпП України (за угодою сторін), коли роботодавець і працівник домовилися про певну дату припинення трудового договору, тобто згоди між ними досягнуто, працівник не має права відкликати свою заяву про звільнення.

Чи може працiвник вiдкликати заяву про звiльнення за власним бажанням в останнiй день вiдпустки або у перiод тимчасової непрацездатностi?

Працiвник має право подати заяву про звiльнення за власним бажанням як у перiод виконання ним трудових (посадових) обов'язкiв, так i в перiод своєї вiдсутностi на роботi (вiдпустка, тимчасова непрацездатнiсть).

Звiльнення працiвника за власним бажанням у перiод тимчасової непрацездатностi або вiдпустки чинним законодавством не заборонене.

На пiдставi ст. 38 КЗпП України працiвник має право повернутися на роботу та вiдкликати заяву про звiльнення лише впродовж строку попередження (два тижнi).

Ураховуючи, що термiн вiдпустки становить, як правило, 24 календарних днi, працiвник має право вiдкликати подану заяву про звiльнення лише впродовж 14 днiв.

Якщо 14-денний строк закiнчився i працiвник не вiдкликав подану ним заяву про звiльнення, вiн утрачає право на повернення до роботи пiсля закiнчення строку вiдпустки.

Якщо працiвник скористався правом на вiдкликання заяви про звiльнення за власним бажанням в останнiй день вiдпустки в межах попередження про звiльнення, навiть якщо йому в останнiй робочий день було видано трудову книжку та проведено з ним розрахунок, власник або уповноважений ним орган зобов'язаний скасувати такий наказ (розпорядження) та виправити запис про звiльнення у трудовiй книжцi працiвника в установленому порядку.

Заборона на звiльнення працiвника в перiод його тимчасової непрацездатностi, а також у перiод перебування працiвника у вiдпустцi стосується виключно випадкiв, коли звiльнення провадиться з iнiцiативи власника або уповноваженого ним органу (ч. 3 ст. 40 КЗпП України).

За матеріалами офіційного

видання Державної фіскальної

служби України «Вісник. Офіційно про

податки» вересень 2017 № 36 та "Праця

i зарплата" N 29 (993), 03.08.2016 р.  

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання