Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Щодо інформування найманих працівників про розмір заробітної плати

Відповідно до статті 30 Закону України «Про оплату праці» (далі – Закон), при кожній виплаті заробітної плати роботодавець повинен повідомити працівника про такі дані, що належать до періоду, за який провадиться оплата праці:

а) загальна сума заробітної плати з розшифровкою за видами виплат;

б) розміри і підстави відрахувань із заробітної плати;

в) сума заробітної плати, що належить до виплати.

Тобто йдеться про безумовний обов’язок роботодавця надати працівнику відомості про зарплату при кожній виплаті зарплати, а не на вимогу працівника.

Невиконання норм Закону (будь-якої статті) є порушенням законодавства про оплату праці, за що винні особи притягуються до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної та кримінальної відповідальності згідно з законодавством (стаття 36 Закону).

При цьому, відповідно до роз’яснення Мінсоцполітики України, яке міститься у листі від 20.10.2017 № 262/0/101-17, чіткої форми повідомлення про розмір заробітної плати нормативно-правовими актами не встановлено. Як правило, на підприємстві працівнику при виплаті заробітної плати надається розрахунковий лист про дані щодо сум, які належать до виплати працівнику, та відрахувань із них. Повідомлення надається у довільній формі.

Водночас, законодавством не заборонено, у разі погодження працівника, на надання йому інформації про розмір його заробітної плати на вказану ним електронну адресу.

З огляду на це, форму повідомлення роботодавцем працівника про розмір заробітної плати доречно визначити у колективному договорі підприємства, установи, організації.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання