Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Про застосування коефіцієнта коригування сум для оплати часу відпустки

З метою недопущення зниження середньої заробітної плати у зв’язку з підвищенням на підприємстві, в установі, організації тарифних ставок (окладів), постановою Кабінету Міністрів України № 100 від 08.02.1995 (далі – Постанова №100) передбачено проведення коригування заробітної плати.

Пунктом 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого Постановою №100 передбачено, що у разі підвищення тарифних ставок i посадових окладів відповідно до актів законодавства, а також з рішеннями, передбаченими колективними договорами, як у розрахунковому перiодi (попередні 12 місяців роботи або фактично відпрацьований період з першого до першого числа), так i в перiодi, впродовж якого за працівником зберігається середнiй заробiток (період перебування працівника у відпустці, проходження військової служби, відрядження тощо), заробiтна плата, включаючи премiї та iншi виплати, що враховуються для обчислення середньої заробiтної плати, за промiжок часу до пiдвищення коригуються на коефiцiєнт їхнього підвищення.

Заробітну плату в місяці розрахункового періоду, в якому було підвищення посадових окладів (тарифних ставок), не коригують.

Коефіцієнт коригування розраховується шляхом ділення посадового окладу (тарифної ставки), встановленого працівникові після підвищення, на посадовий оклад (тарифну ставку), який був у працівника до підвищення.

Такий коефіцієнт має розраховуватися стосовно кожного працівника окремо в кожному випадку підвищення посадового окладу (тарифної ставки).

Якщо в розрахунковому періоді відбулося підвищення окладів і працівника було переведено на іншу посаду, то коригування заробітної плати буде проводитися окремо за кожною посадою, якщо є коефіцієнт їхнього підвищення.

Розрахований коефіцієнт (чи кілька коефіцієнтів) множать на суми виплат за період до підвищення. Виходячи з відкоригованої заробітної плати, визначають середній заробіток для розрахунку виплат.

Слід зазначити, що на госпрозрахункових підприємствах і в організаціях заробітну плату та інші виплати коригують з урахуванням їхніх фінансових можливостей. Тобто в разі відсутності фінансових можливостей такі підприємства мають право зменшити коефіцієнт коригування, видавши відповідний наказ (розпорядження). Такий наказ необхідно обов’яз­ково погодити з профспілковим комітетом підприємства. Не проводити коригування підприємство не має права.

Виплати, які підлягають коригуванню:

-         основна заробітна плата;

-         суми індексації заробітної плати;

-       доплати і надбавки (за надурочну роботу та роботу в нічний час, суміщення професій і посад, розширення зон обслуговування або виконання підвищених обсягів робіт працівниками-погодинниками, високі досягнення в праці (висока професійна майстерність), умови праці, інтенсивність праці, керівництво бригадою, вислуга років та ін.);

-   виробничі премії (премії, які не мають разового характеру, тобто виплачуються щомісячно, щоквартально, щопівроку та премії за економію конкретних видів палива, електроенергії і теплової енергії);

-       винагорода за підсумками річної роботи та за вислугу років;

-   виплати за час, протягом якого за працівником зберігався середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, службового відрядження тощо) та допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

Слід звернути увагу, що при розрахунку виплат, які не є збереженням середнього заробітку, а провадяться у розмірі середньомісячної (середньоденної) заробітної плати (матеріальна допомога на оздоровлення, вихідна допомога при звільненні, вихідна допомога для вирішення соціально-побутових питань, компенсація за невикористану відпустку), коригування здійснюється лише тоді, коли підвищення посадових окладів (тарифної ставки) відбулося в розрахунковому періоді.

Коригування заробітної плати не здійснюється у випадках, коли:

-  змінено посадовий оклад (тарифну ставку) працівникові у зв’язку з присвоєнням вищого розряду, або переведенням на іншу високооплачувану роботу (посаду);

-   підвищено посадові оклади (тарифні ставки) тільки одному працівникові чи окремим категоріям працівників;

-   збільшено заробітну плату не за рахунок підвищення тарифних ставок (посадових окладів), а за рахунок зростання розмірів інших видів виплат (премій, надбавок, доплат);

-         знижено розмір посадових окладів (тарифних ставок).

Зокрема, у випадку, якщо працівнику здійснюється доплата до рівня мінімальної заробітної плати, підвищення заробітної плати працівника відбувається без підвищення посадового окладу (тарифної ставки), тому середній заробіток не коригується.

За роз’ясненнями Міністерства соціальної політики України та матеріалами Віснику Державної фіскальної служби http://www.visnuk.com.ua/uk/publication/100004557-koriguvannya-serednoyi-zarplati

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання