Миколаївська обласна рада
професійних спілок

ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО ШТАТНОГО РОЗПИСУ

На підприємстві працівник працював за сумісництвом, у штатному розписі було зазначено 0,5 ставки головного бухгалтера. Після його звільнення директор підприємства має намір прийняти на роботу нового працівника на повну ставку. Як правильно скласти наказ про внесення змін до штатного розпису?

Протягом року роботодавець має право в будь-який час внести зміни до штатного розпису, зокрема:

·   у разі структурної перебудови підприємства (створення нових або ліквідації наявних структурних підрозділів);

·  у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці, внаслідок чого змінюються розміри оплати праці, розряди, класи, назви посад, професій;

·  якщо треба ввести додатково певні посади (професії) чи, навпаки, вивести, зважаючи на потреби виробництва, певну кількість штатних одиниць.

Слід зазначити, що кількість і періодичність внесення змін до штатного розпису протягом року законодавство не обмежує, а будь-які зміни у ньому здійснюються лише на підставі наказу по підприємству.

Штатний розпис підприємства розробляють на основі затверджених структури й чисельності, положення про оплату праці та з урахуванням вимог нормативно-правових актів, зокрема Закону України «Про оплату праці», Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.1993 р. № 58, Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», випусків Довідника кваліфікаційних характеристик працівників.

У разі структурної перебудови на підприємстві видається наказ про затвердження штатного розпису в новій редакції і про скасування чинного, з обов’язковим зазначенням дати введення в дію нового штатного розпису. Зазвичай новий штатний розпис набуває чинності з першого числа наступного місяця.

В інших випадках рекомендується видавати наказ про внесення змін до штатного розпису без його заміни. Надалі в роботі керуються чинним штатним розписом та наказом про внесення до нього змін, який додається до штатного розпису.

 Кодекс законів про працю України не містить поняття півставки. Є режим повного робочого часу або неповного робочого часу (неповний робочий день чи тиждень). Для застосування режиму неповного робочого часу працівник має написати заяву з проханням встановити йому такий режим роботи. Керівник підприємства погоджує дану заяву і видає наказ про прийняття на роботу. Обов’язково і в заяві, і в наказі потрібно зазначити, що саме буде неповним - день чи тиждень, скільки годин і в які дні тижня працівник виходитиме на роботу і за яким графіком (початок роботи, закінчення, перерва). Підставою для наказу буде заява працівника.

Отже, якщо на підприємстві в штатному розписі було 0,5 ставки, то потрібно видати наказ про внесення змін до штатного розпису із зазначенням однієї штатної одиниці

Документи:
Скачать файл (Зразок наказу.doc)Зразок наказу.doc31 Kb

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання