Миколаївська обласна рада
професійних спілок

УГОДА ПРО СПІВПРАЦЮ

 

УГОДА

про співпрацю між управлінням Держгірпромнагляду   України     по  Миколаївській області  та Миколаївською обласною радою     професійних спілок    у здійсненні державного нагляду і         громадського    контролю за      додержанням законодавства про   охорону праці

 

Управління Держгірпромнагляду України по Миколаївській області (далі ДГПН) в особі начальника управління Єропунова Миколи Леонтійовича, що діє на підставі Положення про управління Держгірпромнагляду України , з однієї Сторони, та Миколаївська рада професійних спілок (далі ОРПС) в особі голови  ОРПС Толмачова Юрія Петровича, що діє на підставі Положення про ОРПС, з другої сторони, іменовані разом „Сторони”, керуючись законодавством України, усвідомлюючи важливість спільних дій щодо забезпечення конституційних прав громадян на безпечні та здорові умови праці, прагнучи посилити ефективність державного нагляду і громадського контролю за додержанням законодавства про охорону праці, керуючись принципами партнерства та соціального діалогу,

                           

                            уклали цю Угоду про наступне:

 

 

         1. Сторони домовляються координувати свою діяльність і сприяти одна одній у реалізації повноважень і прав, визначених для них законодавством, здійснювати обмін інформацією про стан охорони праці, рівень виробничого травматизму й профзахворюваності у суспільному виробництві, вносити відповідні пропозиції та вживати узгоджених спільних заходів, спрямованих на підвищення ефективності державного нагляду і громадського контролю, забезпечення належного захисту законних прав працівників у цій сфері.

 

         2. Сторони зобов’язуються співпрацювати за такими основними напрямами:

         2.1. Постійний обмін інформацією, надання необхідних для роботи матеріалів і нормативних документів з питань охорони праці.

         2.2. Участь у формуванні програм з питань безпеки, гігієни праці та поліпшення стану виробничого середовища, які затверджуються в установленому порядку на регіональному та виробничому рівнях, здійснення постійного контролю за їх виконанням.

         2.3. Здійснення заходів щодо вивчення стану охорони праці та рівня профілактичної роботи на підприємствах, в окремих галузях, і посилення впливу органів державного нагляду і профспілок на результати цієї роботи.

         Організація спільних засідань органів державного нагляду за охороною праці і профспілок, нарад, круглих столів, семінарів, заходів щодо проведення в Україні Всесвітнього дня охорони праці тощо.

         2.4. Узгодження дій, висновків і пропозицій під час спільного розслідування нещасних випадків на виробництві з метою забезпечення його об’єктивності, правильного визначення причин і профілактичних заходів, недопущення безпідставного звинувачення потерпілих або віднесення травм до непов’язаних з виробництвом. Спільний розгляд заяв і скарг працівників з цих та інших питань.

         2.5. Підвищення рівня підготовки посадових осіб, спеціалістів і профспілкових активістів з питань охорони праці, участь у роботі комісій з перевірки їхніх знань.

         2.6. Участь у комісіях з прийняття в експлуатацію нових або реконструйованих виробничих об’єктів з метою недопущення невідповідності цих об’єктів встановленим нормативам з охорони праці.

         2.7. Активна співпраця у формуванні відповідних розділів регіональної угоди та опрацювання рекомендацій щодо формування зобов’язань з охорони праці в колективних договорах.

         2.8. Організація роз’яснювальної роботи щодо вимог законодавства про охорону праці, надання роботодавцям і працівникам взаємо узгоджених консультацій, залучення до пропаганди охорони праці засобів масової інформації.

 

         3. Сторони вживатимуть усіх необхідних заходів для досягнення результативності у співпраці за основними напрямами, зазначеними в пункті 2 цієї Угоди. Зокрема:

 

         3.1. Управління ДГПН, державні інспекції забезпечать:

         3.1.1. Своєчасне інформування ОРПС про плани  комплексних перевірок підприємств, установ, організацій з питань безпеки й умов праці, залучення до участі в цих перевірках представників профспілок з питань охорони праці.

         3.1.2. Обов’язкове включення представників профспілок з питань охорони праці в комісії зі спеціального розслідування кожного нещасного випадку на виробництві, об’єктивність  розслідування  і врахування думки цих представників.

         3.1.3. Обов’язковий розгляд та оперативне реагування на офіційні подання (висновки) профспілкових органів, технічних інспекторів праці або інших представників профспілок з охорони праці, що вносяться ними відповідно до прав і повноважень профспілок, визначених законодавством.

Надання аргументованої відповіді, якщо за підсумками розгляду подання (висновку) прийнято негативне рішення.

 

         3.2. Обласна рада професійних спілок, її членські організації:

         3.2.1.  Забезпечать  участь представників профспілок з питань охорони праці в роботі, що проводитиметься спільно Сторонами в ході реалізації зобов’язань згідно з пунктом 2 і підпунктом 3.1 цієї Угоди.

         3.2.2.  Вживатимуть заходів щодо підвищення рівня компетентності профспілкових працівників та активістів, які беруть участь у здійсненні громадського контролю за додержанням законодавства про охорону праці та в усіх заходах згідно з цією Угодою, шляхом зміцнення кадрового потенціалу представників профспілок з питань охорони праці, підвищення рівня їхніх знань.

         3.2.3. Інформуватимуть органи державного нагляду за охороною праці про виявленні під час громадського контролю на підприємствах факти порушень норм і правил охорони праці, наявність загрози життю чи здоров’ю працівників з метою проведення спільних дій щодо попередження нещасних випадків або обумовлених виробництвом захворювань.

         3.2.4. Оперативно реагуватимуть на будь – які запити органів державного нагляду за охороною праці з питань згідно з компетенцією та цією Угодою і, за необхідності, забезпечать надання відповідних матеріалів, документів або інформації.

         3.2.5. Запрошуватимуть представників другої Сторони до участі в заходах, що організовуються профспілками і стосуються питань охорони праці.

 

         4. Сторони щорічно на спільній нараді підбивають підсумки виконання цієї Угоди.

        

         5. Кожна Сторона самостійно визначає порядок доведення Угоди до своїх державних інспекцій, до членських організацій.

         6. У разі необхідності за взаємною згодою до цієї Угоди можуть вноситися зміни або доповнення.

 

         7. Угоду може бути припинено не раніше ніж через 3 місяці після подання однією з Сторін щодо виходу з цієї Угоди.

Угода  набуває чинності з дня її підписання Сторонами та скріплення печатками сторін і діє до 31 грудня 2015 року.

У разі відсутності заяви однієї із Сторін про припинення дії Угоди за 30 календарних днів до закінчення її дії, вона вважається продовженою на один календарний рік на умовах, що передбачені цією Угодою.

 

         Угоду укладено в двох автентичних примірниках – по одному для кожної Сторони.

 

 

 

 

Начальник управління                                                        Голова обласної ради

Держгірпромнагляду по                                                     професійних спілок

Миколаївській області

 

Єропунов М.Л.                                                                      Толмачов Ю.П.

 

 

                  квітня 2011 року.                                                       квітня  2011 року

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання