Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Актуально

До уваги членських організацій облпрофради!

Шановні спілчани!

З 3 квітня 2023 року апарат Миколаївської обласної ради профспілок працює в офісних приміщеннях Будинку спілок облпрофради.

При необхідності можна звертатися:

- з загальних питань до голови облпрофради

Онищенко Любові Миколаївни за тел. 050-175-57-66;

- з організаційних питань до завідувачки відділу з організаційних питань облпрофради

Євстаф’євої Наталії Петрівни за тел. 068-100-12-10;

- з питань трудового законодавства до завідувачки відділу з правової роботи

Чернової Олени Вікторівни за тел.096-043-73-84.

Проведено нараду-семінар з представниками позаштатних інституцій НСПП

18.02.2016_1.jpg

На виконання пункту 8.6 плану роботи Національної служби посередництва і примирення на 2016 рік, затвердженого наказом Національної служби посередництва і примирення від 29 грудня 2015 року № 128 та з метою популяризації практики вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), проведення примирних процедур, визначених Законом України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)", 18.02.2016 року відділенням НСПП в Миколаївській області (далі – Відділення) проведено нараду-семінар для представників позаштатних інституцій НСПП на тему: "Практика вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) і особливості виконання рішень примирних органів".

На початку заходу начальник Відділення Оксана Євченко виступила зі вступним словом, в якому зазначила, що активна позиція найманих працівників в частині захисту своїх прав є дуже важливою і має позитивні наслідки. Так, розпорядженням Національної служби посередництва і примирення від 09 листопада 2015 року № 279-р був зареєстрований колективний трудовий спір (конфлікт) між найманими працівниками державного закладу "Спеціалізована медико-санітарна частина № 2 Міністерства охорони здоров’я України" міста Южноукраїнська Миколаївської області та державним закладом "Спеціалізована медико-санітарна частина № 2 Міністерства охорони здоров’я України" міста Южноукраїнська Миколаївської області. З метою своєчасного та ефективного вирішення колективного трудового спору (конфлікту) сторони спору підписали угоду про утворення трудового арбітражу, до персонального складу якого включили трьох арбітрів НСПП (Заяць Є.М., Онищенко Л.М., Обручкова Р.І.) та двох представників управління охорони здоров’я Миколаївської облдержадміністрації (Савчук Л.Г., Новікову Н.М.).

Для ознайомлення із ходом вирішення колективного трудового спору (конфлікту) слово було надано арбітрам НСПП, які брали участь у його розгляді.

Першим виступив Роман Обручков, голова трудового арбітражу, він детально окреслив ситуацію, яка склалася у державному закладі "Спеціалізована медико-санітарна частина № 2 Міністерства охорони здоров’я України", охарактеризував висунуті найманими працівниками вимоги та обґрунтував прийняте трудовим арбітражем рішення про задоволення частини вимог найманих працівників.

Євгенія Заяць відзначила, що найголовніше у роботі трудового арбітражу – з’ясувати суть спору і прийняти справедливе рішення, яке б сприяло відновленню порушених прав потерпілої сторони та примиренню конфліктуючих сторін.

Любов Онищенко наголосила на тому, що для більш ефективного захисту прав найманих працівників, реєстрація і вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) є більш дієвим механізмом відновлення порушених прав, ніж індивідуальні звернення до судових інстанцій. Тому профспілкам необхідно популяризувати позитивну практику вирішення колективних трудових спорів (конфліктів). Також доповідач повідомила, що на власному досвіді переконалась у значному зростанні професійного рівня арбітрів НСПП, внаслідок постійного підвищення кваліфікації та систематичних заходів Відділення з представниками позаштатних інституцій НСПП.

Крім того, члени трудового арбітражу по розгляду колективного трудового спору (конфлікту) у державному закладі "Спеціалізована медико-санітарна частина № 2 Міністерства охорони здоров’я України" подякували працівникам Відділення за належну організацію роботи примирного органу.

Наприкінці наради-семінару Оксана Євченко проінформувала присутніх про кількість зареєстрованих колективних трудових спорів (конфліктів) у Миколаївській області та повідомила на якій стадії вирішення знаходиться кожен з них.

Спанатій О.С.,

головний спеціаліст

сектора правового забезпечення

 відділення НСПП в Миколаївській області

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання