Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Відділення НСПП в Миколаївській області вивчає стан соціально-трудових відносин у професійно-технічних навчальних закладах

2016-01-26_14.21.46.jpg

На виконання доручення Національної служби посередництва і примирення відділенням НСПП в Миколаївській області (далі – Відділення) було вивчено стан соціально-трудових відносин у професійно-технічних навчальних закладах Миколаївщини.

В ході вивчення з’ясувалося, що у зв’язку з передачею Кабінетом Міністрів України видатків на підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних навчальних закладах на фінансування з місцевих бюджетів відповідно до статті 27 Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік", ситуація у закладах сфери освіти ускладнена, зростає соціальне напруження в педагогічних колективах.

В Миколаївській області знаходиться всього 17 професійно-технічних навчальних закладів, на які поширюються положення вищезазначеної норми, тобто такі заклади підлягають передачі з державної власності у комунальну власність.

У зв’язку з передбаченими Законом України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" змінами у формі власності закладів освіти, на окремих з них спостерігається порушення законодавства про працю та положень колективних договорів в частині своєчасності виплати заробітної плати найманим працівникам.

З метою поліпшення стану соціально-трудових відносин та нормалізації ситуації у трудових колективах вищезазначених закладів Відділенням проведено роботу з роз’яснення можливих шляхів захисту колективних трудових прав найманих працівників.

Так, 25 та 26 січня 2016 року у Відділенні відбулись робочі зустрічі з представниками державного навчального закладу "Миколаївське вище професійне училище технологій та дизайну", Миколаївського професійного ліцею торгівлі та ресторанного сервісу, Миколаївського професійного ліцею сфери послуг, які проходили за участі заступника голови Миколаївської обласної ради професійних спілок Любові Онищенко, голови Миколаївської обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення Світлани Начинової та голови Миколаївської обласної організації Всеукраїнської профспілки працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг Валентини Полехи.

За результатами таких зустрічей працівниками Відділення надано консультації представникам професійно-технічних навчальних закладів щодо порядку формування вимог найманих працівників та вступу у колективний трудовий спір (конфлікт).

Спанатій О.С., головний спеціаліст сектора

правового забезпечення відділення

НСПП в Миколаївській області

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< травня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання